SKOK chce znižovať dane a pridať učiteľom 40 % k platu

Rozpočet na budúci rok, ktorý predložila vláda Roberta Fica, je ďalším rozpočtom premárnených príležitostí, ktorý neobsahuje žiadne priority smerujúce k rozvoju Slovenska. Konštatuje to predseda strany SKOK Juraj Miškov, podľa ktorého Slovensko potrebuje prebudiť. Napriek tomu však tvrdí, že stále ide o najlepší rozpočet, ktorý ľavicová vláda predložila, pretože pokračuje v ceste k vyrovnanému rozpočtu.

10.11.2015 14:33
debata (34)

SKOK vidí svoje rozpočtové priority predovšetkým v uvoľnení zdrojov pre domácnosti, školstvo, vzdelávanie a inovácie a pre znevýhodnené regióny. Pri domácnostiach by strana napríklad presadzovala zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na 13 % na všetky potraviny, rovnako zníženie DPH na 13 % na energie pre domácnosti, zrušenie koncesionárskych poplatkov a zníženie sociálnych odvodov zamestnancov z 9,4 % na 7,4 % hrubej mzdy. Podľa člena výkonnej rady SKOKu Jozefa Kollára by tieto opatrenia slovenským domácnostiam mali priniesť dodatočné zdroje od 20 do 50 eur mesačne.

V oblasti vzdelávania chce SKOK zvýšiť mzdy v regionálnom školstve za štyri roky do roku 2019 o 40 %. Ročne by to znamenalo navyšovať mzdovú obálku na regionálne školstvo o zhruba 100 mil. eur. Treťou prioritou strany SKOK sú bezdaňové zóny. Podľa Kollára by totiž v regiónoch s nezamestnanosťou vyše 20 % úplne zrušili daň z príjmov pre podniky do 50 zamestnancov a taktiež pre samostatne zárobkovo činné osoby. Ako dodal Kollár, toto opatrenie by znamenalo výrazný príspevok k znižovaniu regionálnych rozdielov.

Celkovo by tieto priority znamenali ročné náklady na úrovni zhruba 900 mil. eur. SKOK by pritom financovanie týchto priorít chcel zabezpečiť cez úsporné opatrenia, medzi ktorými sú napríklad adresnejšie vyplácanie niektorých sociálnych dávok, či zrušenie štátnej prémie pri stavebnom sporení. Strana si pritom trúfa cez opatrenia realizovateľné do 12 mesiacov usporiť až 1 mld. eur.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #SKOK