Súd zakázal pokračovanie štrajku v Lufthanse na jednom letisku

Súd v Düsseldorfe v utorok predbežným opatrením zakázal pokračovanie štrajku palubného personálu najväčších nemeckých aerolínií Lufthansa. Informoval o tom server Focus Online.

10.11.2015 18:31
Lufthansa, štrajk Foto: ,
Štrajk personálu Lufthansy ovplyvnil stovky letov a desaťtisíce pasažierov.
debata (7)

Podľa súdu je štrajk protiprávny, keďže odborový zväz UFO jednoznačne nestanovil svoje požiadavky voči vedeniu spoločnosti. Odbory pôvodne chceli štrajkovať až do piatku.

Rozhodnutie súdu sa však vzťahuje len na letisko v Düsseldorfe. O zastavení štrajku na ďalších nemeckých letiskách rozhodoval súd v Darmstadte, ktorý štrajk nezakázal. Je tak pravdepodobné, že stevardi a letušky budú v obmedzenej miere v protestnej akcii pokračovať.

Odborári sa s vedením Lufthansy sporia okrem iného o penzijný program, ktorý spoločnosť poskytuje stevardom a letuškám. Podľa düsseldorfského súdu však zväz UFO jasne nestanovil svoje požiadavky, konkrétne to, od koľkých rokov by mali členovia palubného personálu poberať penzijný príspevok od zamestnávateľa a aký čas by na neho mali mať nárok.

Zväz UFO vyhlásil štrajk minulý piatok. V utorok kvôli tomu Lufthansa zrušila 136 letov, postihnutých bolo zhruba 37 000 cestujúcich. Straty spôsobené protestnou akciou aerolinky zatiaľ neuviedli, odhadujú ich však na desiatky miliónov eur denne.

Lufthansa už tento rok v septembri dokázala na súde zastaviť štrajk pilotov. Spoločnosť vtedy uspela s tvrdením, že piloti neusilujú o zmenu svojich pracovných podmienok, ale že im ide o úpravu celkového kurzu firmy. Lufthansa chce posilňovať svoju nízkonákladovú zložku a piloti sa obávali, že to povedie k znižovaniu ich platov a znižovaniu ďalších výhod.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Lufthansa