Pre Jaguar bude treba preškoliť tisíce ľudí

Očakávaný príchod štvrtej automobilky Jaguar Land Rover si vyžiada rekvalifikácie tisícov ľudí. Nezamestnaní s veľkou pravdepodobnosťou v štátom podporovaných kurzoch získajú možnosť vzdelania v odboroch lakovník, nástrojár, strojný mechanik, obrábač kovov či mechanik nastavovač.

11.11.2015 20:00
automobilka, robotníci, továreň, hala, Foto: ,
Príchod novej automobilky si vyžiada preškolenie tisícok ľudí.
debata (26)

Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR pre príchod štvrtej automobilky počíta s vytvorením 12 až 14-tisíc pracovných miest najneskôr do konca roka 2019.

„Takýto počet zamestnancov nám nestihne vyprodukovať rozbehnutý systém duálneho vzdelávania. Preto pripravujeme v spolupráci s ministerstvom práce rozbehnutie rekvalifikačných vzdelávacích kurzov. Jedine tak dokážeme zabezpečiť dostatok pracovnej sily pre slovenský automobilový priemysel,“ povedal viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR Jaroslav Holeček. Už rozbehnuté automobilky sa na štát spoliehať nemôžu, a preto na vlastné náklady vzdelávajú ľudí.

„Len Volkswagen Slovakia bude do konca roka 2019 potrebovať 2-tisíc nových zamestnancov. Na zabezpečenie obsluhy vysoko sofistikovaných robotov sme už v septembri 2013 rozbehli vlastné centrum duálneho vzdelávania v odboroch Mechatronik, Elektrotechnik pre automatizačnú techniku a Priemyselný mechanik,“ priblížil člen predstavenstva pre personálnu oblasť Eric Reuting.

„Vzdelať človeka napríklad za operátora CNC stroja nie je jednoduché. Z našich skúseností na to nestačí ani doba troch mesiacov,“ uviedol Branislav Hadár, vedúci oddelenia vzdelávania a tréningov spoločnosti Kia Motors Slovakia.

Pre automobilový priemysel je tak kľúčové zabezpečenie dostatočného vzdelania ľudí už počas štúdia na stredných a vysokých školách. Za optimálnu dobu preškolenia v prípade ovládania zložitých robotov považujú odborníci automobilového priemyslu dobu jedného až dvoch rokov.

Automobilový priemysel je motorom slovenskej ekonomiky a už dnes dáva prácu 80-tisícom Slovákov. Po zohľadnení všetkých peňazí minutých v domácej ekonomike v súvislosti s výrobou oceľových tátošov je od automobilového priemyslu závislých až 200-tisíc pracovných miest.

„Tento rok sa nám konečne podarilo legislatívne zabezpečiť rozbehnutie duálneho vzdelávania na stredných školách a je čas zamerať sa na vysoké školstvo. Viac ako 30 percent vysokoškolákov totiž študuje odbory, ktoré vysokoškolský trh vôbec nepotrebuje,“ priblížil prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Juraj Sinay.

Podľa prepočtov ZAP vysokoškolský vzdelávací systém ročne zbytočne minie približne 140 miliónov eur. V snahe ukázať smer lepšieho vzdelávania rozbieha automobilový priemysel so šiestimi fakultami technických univerzít projekt SPICE (Student Program of Integrated Company Education).

„Študentom posledných ročníkov vysokých škôl umožníme v rámci štúdia získať 3-mesačnú súvislú prax priamo v podniku ukončenú diplomovou prácou,“ priblížil Holeček.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Jaguar Land Rover