Budúca poľská vláda nechce prijať euro

Konzervatívny víťaz októbrových parlamentných volieb v Poľsku aj naďalej zachová domácu menu, teda zlotý. Prijatie eura podkopalo priemysel slabších juhoeurópskych ekonomík a prispelo k ich kríze, uviedol v stredu Pawel Szałamacha, ktorého strana Právo a spravodlivosť (PiS) nominovala vo svojej budúcej vláde na funkciu ministra financií.

11.11.2015 20:30
debata (8)

Krajiny južnej Európy využili podľa Szałamacha zrýchlený príliv kapitálu po prijatí eura na zvýšenie spotreby a dovozu tovaru vyrábaného efektívnejšími firmami zo západoeurópskeho priemyselného ja­dra.

„To oslabilo priemyselnú základňu a tieto krajiny sa pritom už nemohli chrániť tradičným nástrojom, teda menovým kurzom. Je to síce zbraň slabých, je ale lepšia ako nič,“ napísal budúci minister na sociálnych sieťach.

„Preto zostane v našich peňaženkách poľský zlotý,“ cituje Szałamachu agentúra Reuters. Szałamacha tiež uviedol, že keby sa veľkosť poľskej ekonomiky počas rokov najmenej zdvojnásobila, mohol by sa zlotý stať jednou z menších globálnych rezervných mien. Poľská ekonomika by sa zdvojnásobila, ak by terajším tempom okolo 3,5 percenta ročne rástla necelé štvrťstoročie.

Poľsku podobne ako Českej republike zmluva o vstupe do Európskej únie ukladá, aby niekedy v budúcnosti prijalo euro. Žiadna poľská vláda ale záväzný termín zatiaľ nestanovila a to isté platí pre Česko. Súčasná česká vláda chce, aby sa o tomto termíne rozhodlo najneskôr do roku 2020.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #euro #zlotý