ECB je pripravená na rozsiahlejšie tlačenie nových peňazí

Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi (ECB) zdôraznil pripravenosť banky na rozšírenie programu tlačenia nových peňazí a upozornil, že inflácia, ktorá je kľúčovým meradlom zdravia ekonomiky, oslabuje.

12.11.2015 14:11
debata (4)

Draghi to povedal vo štvrtok v ekonomickom výbore Európskeho parlamentu (EP). „Známky udržateľného obratu vo vývoji jadrovej inflácie trochu oslabili,“ konštatoval Draghi.

Šéf ECB sa tak vo výbore EP zaoberal infláciou ako barometrom, ktorý by mohol určiť smerovanie programu ECB zameraného na tlačenie nových peňazí v sume vyše 1 bil. eur. „Vždy sme hovorili, že naše nákupy aktív budú pokračovať aj po septembri 2016 v prípade, že nebudeme svedkami udržateľného nastavenia vývoja inflácie,“ dodal Draghi. Program kvantitatívneho uvoľňovania, v rámci ktorého ECB nakupuje predovšetkým štátne dlhopisy, Draghi označil za „silný a flexibilný.“

Celková cenová hladina v eurozóne v októbri medziročne stagnovala po tom, ako v septembri o 0,1 % klesla. Hlavným faktorom, ktorý v októbri bránil rastu celkovej cenovej hladiny, bolo zlacnenie energií. V porovnaní s októbrom minulého roka boli totiž ceny energií nižšie o 8,7 %.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Mario Draghi