Bude možné vymeniť nehnuteľnosť za penziu?

Šancu užiť si peniaze za svoju nehnuteľnosť ponúkne dôchodcom spustenie takzvanej reverznej hypotéky. Nový finančný produkt umožní ľuďom po odchode do penzie vymeniť ich nehnuteľnosť za pravidelný mesačný príjem od banky. O strechu nad hlavou ľudia neprídu, lebo banka môže založený dom, prípadne byt predať až po smrti dôchodcov. Zároveň peniaze z predaného bytu aj naďalej dostanú dediči a banka si môže zobrať len vopred dohodnutý zisk.

13.11.2015 15:00
11-hypo-3x Foto:
Rezervné hypotéky môžu pre ľudí znieť lákavo, no majú aj svoje úskalia.
debata (47)

Na západe systém reverzných hypoték funguje už dlhé roky a dáva ľuďom možnosť užiť si získané peniaze bez rizika predaja nehnuteľnosti podvodníkom.

Systém by mohol fungovať napríklad tak, že dôchodca si na svoj trojizbový byt v Bratislave v sume stotisíc eur zoberie reverznú hypotéku 50-tisíc eur. Banka mu tieto peniaze môže vyplatiť naraz alebo v pravidelných mesačných splátkach. Penzista si z tejto sumy vie približne na 15 rokov zabezpečiť mesačnú penziu vo výške 277 eur. Po smrti penzistu si banka predajom nehnuteľnosti vyrovná poskytnutú pôžičku vrátane úrokov. Problém môžu byť vysoké úroky, ktoré za 15 rokov môžu v extrémnych prípadoch pohltiť celú cenu bytu a deti po smrti rodičov z predanej nehnuteľnosti neuvidia ani euro. V susednom Rakúsku sú preto reverzné hypotéky dovolené len na zabezpečenie lekárskeho ošetrovania.

V budúcnosti by sa do reverzných hypoték mohli zapojiť aj poisťovne, ktorým by dôchodca rovno predal svoj byt výmenou za doživotný dôchodok. Nevýhodou tohto modelu by bolo, že ak by umrel pár dní po podpísaní zmluvy, dediči by napriek tomu už z bytu nedostali ani euro, keďže by bol majetkom poisťovne.

„Ministerstvo financií v súčasnosti analyzuje fungovanie reverzných hypoték v zahraničí a skúsenosti s ich fungovaním. Z návrhu Národného programu aktívneho starnutia na roky 2014 – 2020 vyplýva úloha na zváženie prípravy novej legislatívy, ktorá by umožnila zmeniť dlhodobé aktíva občanov na pravidelný príjem v starobe,“ povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Gogová. Momentálne sa v medzirezortnom pripomienkovom konaní nachádza dokument pod názvom Analýza existujúcich legislatívnych noriem upravujúcich fungovanie reverzných hypoték v zahraničí a skúseností s ich fungovaním. „Po vyhodnotení pripomienok bude materiál predložený na rokovanie vlády SR, ktorá rozhodne o ďalšom smerovaní agendy reverznej hypotéky na Slovensku,“ dodala Gogová.

Ako fungujú v praxi reverzné hypotéky, ukazuje analyzovanie rozvinutého finančného trhu vo Veľkej Británii. "Reverzná hypotéka sa svojou podstatou líši od klasického hypotekárneho úveru. Rozdielne sa preto pristupuje aj k výpočtu úrokovej miery. Tá sa v januári 2014 pohybovala na úrovni 6,36 percenta, čo je výrazne viac v porovnaní s hypotekárnymi úvermi s fixáciou, pri ktorých bola v tom istom období na úrovni 3,24 percenta,“ píše sa v analýze ministerstva financií. V praxi reverzné hypotéky ponúkajú v starobe možnosť prístupu k väčšiemu objemu peňazí za relatívne vyššie úroky hlavne chudobnejším dôchodcom.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #príjem #hypotéka #penzie #nehnuteľnosť