Fitch znížila rating Katalánska do špekulatívneho pásma

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch vo štvrtok zrazila úverovú známku Katalánska do špekulatívnej kategórie. Zdôvodnila to možným zhoršením finančnej situácie krajiny po separatistickej rezolúcii, ktorú katalánsky parlament prijal na začiatku týždňa

13.11.2015 11:38
debata (8)

Rating Katalánska Fitch znížila o dva stupne na BB z doterajšej známky BBB-. Nový rating pritom sprevádza negatívny výhľad, ktorý naznačuje možnosť ďalšieho skorého zhoršenia.

Kroky mieriace k nezávislosti regiónu vyvolajú podľa agentúry napätie, ktoré by mohlo viesť ku kríze medzi ústrednou vládou v Madride a katalánskou vládou. Madrid naďalej zabezpečuje podstatnú časť finančných potrieb regiónu. Fitch podľa agentúry AFP upozornila tiež na katalánsky dlh, ktorý predstavuje asi tretinu ročného výkonu ekonomiky regiónu.

Katalánsky parlament v pondelok schválil rezolúciu, v ktorej požaduje nezávislosť tohto regiónu na Španielsku. Separatistické strany, ktoré majú v parlamente väčšinu, chcú v roku 2017 usporiadať referendum o odtrhnutí. Madrid to odmieta a premiér Mariano Rajoy už oznámil, že krok katalánskych poslancov napadne na ústavnom súde a bude žiadať o zneplatnenie rezolúcie.

Španielska ústava vyhlásenie nezávislosti niektorého z regiónov nepripúšťa a ústavný súd vlani zakázal konanie referenda o katalánskej nezávislosti, ktoré sa malo konať 9. novembra. Nakoniec katalánska vláda usporiadala len nezáväzné hlasovanie, ale aj tento krok považuje justícia za nezákonný.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko