Šéfka MMF podporila zaradenie jüanu medzi hlavné svetové meny

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová podporila zaradenie čínskeho jüanu do koša hlavných svetových mien.

14.11.2015 15:38
debata (90)

Pracovníci fondu podľa nej dospeli k záveru, že čínska mena spĺňa požadované podmienky. Konečné rozhodnutie by mali urobiť zástupcovia členských krajín MMF na zasadnutí, ktoré sa bude konať 30. novembra.

Podľa agentúry Reuters nie je pravdepodobné, že by sa títo zástupcovia postavili proti odporúčania pracovníkov fondu. MMF na základe skladby svojho koša hlavných svetových mien odvodzuje hodnotu svojej menovej a účtovnej jednotky nazývanej zvláštne práva čerpania (SDR).

Fond už v auguste uviedol, že zaradí jüan do svojho menového koša najskôr v októbri budúceho roka. Hodlá tak finančným trhom poskytnúť viac času na to, aby sa na možné rozšírenie koša pripravili. Peking pôvodne dúfal, že fond zaradí jüan do svojho koša hneď od 1. januára budúceho roka, podľa augustovej správy expertov MMF by ale takýto krok mohol mať negatívne dopady na finančné trhy počas prvého dňa obchodovania v novom roku.

Peking podľa agentúry Reuters vyvíja značné diplomatické úsilie, aby jüan do menového koša presadil. Táto snaha je súčasťou jeho dlhodobej stratégie znížiť závislosť na americkom dolári. Čína v auguste obmedzila kontrolu nad svojou domácu menou a umožnila jej výraznejší pokles. MMF tento krok pochválil a označil ho za posun smerom k voľne plávajúcemu kurzu. Devalvácia jüanu však vyvolala obavy z menovej vojny a viedla k obvineniam, že Peking poskytuje nepoctivú výhodu čínskym exportérom.

Čína je presvedčená, že si zaradenie do menového koša SDR zaslúži, pretože má druhú najväčšiu ekonomiku na svete. Používanie jüanu však nie je také rozšírené, ako je tomu v prípade amerického dolára, eura, britskej libry a japonského jenu, ktoré teraz menový kôš SDR tvoria. Podľa Lagardeovej však pracovníci MMF dospeli k záveru, že čínska mena plní požiadavku, podľa ktorej musí byť hojne využívaná pre medzinárodné transakcie a hojne obchodovaná na významných zahraničných devízových trhoch.

Niektorí ekonómovia si myslia, že zaradenie jüanu do koša SDR by výrazne podporilo čínsku ekonomiku, pretože by viedlo k posilneniu zahraničnej účasti na čínskych finančných trhoch.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Čína #jüan