Dlhodobo nepoistených vozidiel je približne 58 tisíc

Aj napriek tomu, že povinné zmluvné poistenie (PZP) motorových vozidiel je povinné zo zákona, trvalo nepoistených vozidiel je približne 58 tisíc.

15.11.2015 11:23
debata (16)

V týchto prípadoch ide zväčša o motorky a pracovné stroje. Podľa Slovenskej kancelárie poisťovateľov však existujú aj prípady, kedy vozidlo bolo poistené, ale poistenie zanikne napríklad nezaplatením poistného a ďalšie poistenie je uzatvorené s časovým odstupom. Vozidlo je tak určitý čas nepoistené. Takýchto prípadov je približne 150 tisíc ročne.

Poisťovniam na Slovensku v prvom polroku tohto roka vodiči nahlásili celkovo 63 327 škodových udalostí. Celkovo jazdí na slovenských cestách podľa štatistík Slovenskej kancelárie poisťovateľov zhruba 2,78 mil. motorových vozidiel. Všetky vozidlá podliehajú povinnosti poistiť ich. Vodičovi, ktorý nemá zákonné poistenie, môže polícia udeliť pokutu. Ak takéto auto spôsobí škodu, tak sa hradí z poistného garančného fondu spravovaného Slovenskou kanceláriou poisťovateľov, pričom ročne má hlásených niekoľko tisíc takýchto škôd.

Pri havarijnom poistení je podiel nepoistených vozidiel ešte výraznejší, keďže toto poistenie nemajú uzatvorené viac ako dve tretiny vodičov. Pri kupovaní nového alebo ojazdeného vozidla v hotovosti totiž nie je povinnosťou uzatvoriť si aj havarijné poistenie. Podľa poisťovní je pravdepodobné, že keby lízingové spoločnosti nepodmieňovali kúpu áut havarijným poistením, počet havarijne nepoistených vodičov by ešte viac stúpol. Sú viacerí, ktorí volia radšej vysoké riziko hradenia škody z vlastných peňazí, ako by mali platiť poistné.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #povinné zmluvné poistenie