Lídri G20: Záťaž migrácie musia znášať všetky štáty

Navrhované komuniké lídrov skupiny G20 sa dotýka aj migračnej krízy. Podľa nich ju musia znášať všetky štáty, aj prerozdeľovaním utečencov.

15.11.2015 17:26
debata (102)
Nemecká kancelárka Angela Merkelová prichádza... Foto: Reuters, Murad Sezer
G20, Angela Merkelová Nemecká kancelárka Angela Merkelová prichádza na uvítaciu ceremóniu summitu skupiny štátov G20 v tureckej Antalyi.

Lídri dvadsiatky veľkých svetových ekonomík sľúbili použiť všetky nástroje na zvládnutie nerovnomerného hospodárskeho rastu. Píše sa to v návrhu komuniké skupiny G20, z ktorého v nedeľu citovala agentúra Reuters.

Poukázali tiež na rozsah utečeneckej krízy. Záťaž musia zdieľať všetky štáty, a to aj prostredníctvom prerozdeľovania utečencov či ďalších foriem humanitárnej pomoci. Návrh zdôrazňuje aj význam politického riešenia.

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker na okraj summitu uviedol, že krajiny Európskej únie by nemali začať odmietať utečencov v reakcii na útoky v Paríži (ďalšie informácie v článku Putin vyzýva na spojenie síl, ale na zblíženie je vraj ešte skoro).

Lídri G20 sa v spoločnom vyhlásení dotkli problému nervozity na finančných trhoch. V tejto súvislosti zdôraznili, že rozhodnutie vedúcich činiteľov treba „opatrne kalibrovať“ a jasne komunikovať.

Spojené štáty, Rusko, Čína a ďalšie veľké vyspelé a mladé trhové ekonomiky v nedeľu a v pondelok v tureckom prímorskom rezorte pri meste Antalya hovoria o podpore globálneho rastu. Väčšinu ekonomických debát ale zatienili piatkové teroristické útoky v Paríži, ktoré po sebe nechali najmenej 129 mŕtvych.

Konečná verzia vyhlásenia sa čaká v pondelok. V návrhu chýba zmienka o boji proti terorizmu. Tomu sa lídri venovali v samostatnom dokumente.

Členovia nacionalistického Zväzu mládeže... Foto: Reuters, Umit Bektas
G20, protest, Turecko Členovia nacionalistického Zväzu mládeže Turecka demonštrovali počas stretnutia lídrov G20. Protestovali proti americkým intervenciám.

V Antalyi neďaleko samotného miesta konania summitu na protest proti G20 demonštrovalo približne 500 mladých ľudí patriacich k tureckému nacionalistickému združeniu. Protestujúci odsudzovali americké intervencie na Blízkom východe. Polícia zadržala štyroch demonštrantov, ktorí chceli lídrom odovzdať list.

Vlastné demonštrácie v centre mesta usporiadali príslušníci etnickej ujgurskej menšiny v Turecku, a to na protest pre čínskemu zaobchádzanie s touto moslimskou menšinou.

Čínsky prezident Si Ťin-pching je medzi účastníkmi summitu, rovnako ako jeho americký náprotivok Barack Obama. Ten si v úvode summitu potriasol rukou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Obaja lídri spolu počas tradičného spoločného fotenia tiež prehodili pár slov. Podľa živého prenosu zo summitu spolu neformálne hovorili, nie je ale zatiaľ jasné o čom a ako dlho. Vzťahy oboch krajín sú na bode mrazu a oficiálne stretnutie oboch politikov sa neplánuje.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #migrácia