K rozpočtu Slovenska Brusel nemá výhrady, k rakúskemu áno

Štyri krajiny Európskej únie čelia riziku, že ich rozpočtové plány na rok 2016 porušujú rozpočtové pravidlá EÚ. Ide o Taliansko, Litvu, Rakúsko a Španielsko.

17.11.2015 13:09
debata (3)

V utorok o tom informovala Európska komisia s tým, že Francúzsko by taktiež nemuselo splniť niektoré rozpočtové pravidlá, ktoré stanovili ministri financií EÚ. Náklady spojené s migračnou krízou v Európe sa však podľa komisie budú posudzovať ako špeciálny prípad.

Komisia hodnotí návrhy rozpočtov krajín eurozóny každý rok, aby posúdila, či sú v súlade s Paktom stability a rastu. Ten stanovuje, že deficit rozpočtu musí byť pod hranicou troch percent hrubého domáceho produktu (HDP). V súlade s pravidlami by každá krajina mala svoj štrukturálny deficit znižovať o minimálne 0,5 % HDP ročne, kým nedosiahne vyrovnaný rozpočet alebo rozpočtový prebytok.

Od Slovenska Európska komisia žiadala dodatočné informácie a po ich zohľadnení je podľa názoru komisie návrh slovenského rozpočtu v súlade s ustanoveniami Paktu stability a rastu. Slovensko by tak malo návrh rozpočtu prijať. Európska komisia zároveň vyjadrila názor, že Slovensko urobilo len malý pokrok týkajúci sa špecializovaných odporúčaní, ktoré formulovala v rámci európskeho semestra 2015, teda v rámci cyklu koordinácie hospodárskych a fiškálnych politík EÚ. Komisia vyzýva Slovensko na zrýchlenie pokroku v tejto oblasti.

Kažimír: Slovensko sa zaradilo medzi premiantov

„Slovensko sa opätovne zaradilo medzi premiantov a rozpočet je podľa hodnotenia komisie plne v súlade s prísnymi pravidlami Paktu stability a rastu. Do skupiny najlepších spolu s nami patrí Nemecko, Luxembursko, Holandsko a Estónsko. Táto vynikajúca správa prichádza deň pred začiatkom rokovania národnej rady o štátnom rozpočte,“ uvádza sa v reakcii Ministerstva financií SR na hodnotenie Európskej komisie.

„Som rád, že sme od Európskej komisie dostali aj za budúcoročný rozpočet výbornú známku a že náš rozpočet patrí medzi najlepšie spomedzi krajín eurozóny. Je to potvrdenie nášho úsilia a práce,“ uviedol k hodnoteniu komisie podpredseda vlády SR a minister financií Peter Kažimír.

Slovensko sa tak už druhý rok po sebe dostalo s návrhom rozpočtu medzi najlepšie hodnotené krajiny eurozóny. Ako dodáva MF SR v tlačovej správe, „predkladaný rozpočet je podporený aj priaznivými výsledkami rastu slovenskej ekonomiky. Vzhľadom na jej priaznivý vývoj v ostatnom štvrťroku je možné očakávať, že ku koncu roka bude rast vyšší než plánovaných 3,2% HDP“.

Rezort financií dodáva, že všetky doteraz predkladané rozpočty boli v súlade s národnými aj európskymi pravidlami. „Po úspešnej konsolidácii v rokoch 2012 – 2013 sa Slovensko dostalo z procedúry nadmerného deficitu. Rozpočty na rok 2014 a 2015 boli tiež plne v súlade s európskymi pravidlami. V oboch rokoch sa to okrem Slovenska podarilo iba 3 zo 16 hodnotených krajín eurozóny,“ uzatvára Ministerstvo financií SR.

Francúzsko je s otáznikom

Komisia teda zdvihla varovný prst voči štyrom krajinám. „Návrhy rozpočtov týchto krajín môžu viesť k vážnemu odklonu od kurzu smerujúceho k strednodobým cieľom,“ uviedla komisia. Podľa nej návrh rozpočtu Francúzska vo všeobecnosti vyhovuje, keďže deficit je na požadovanej úrovni. Rozpočtový deficit Francúzska sa však v súčasnosti pohybuje nad hranicou troch percent HDP a krajina sa tak nachádza v procedúre nadmerného deficitu. V rámci tejto procedúry ministri financií EÚ stanovujú konsolidačné ciele.

Podľa komisie existuje riziko, že Francúzsko tieto ciele nesplní. „V prípade Francúzska návrh rozpočtu znamená riziko spojené so splnením cieľov, hoci deficit v roku 2016 by mal podľa odhadov dosiahnuť odporúčanú úroveň,“ uvádza komisia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Európska komisia