Putin navrhol Kyjevu splátky dlhu, žiada západné záruky

Ruský prezident Vladimir Putin ponúkol Ukrajine návrh na reštrukturalizáciu dlhu, ktorý počíta so splatením dlhu vo výške jednej miliardy USD ročne počas troch rokov.

17.11.2015 15:32
debata (25)

Rusko je ochotné pristúpiť na takéto splácanie dlhu v prípade, že západné krajiny poskytnú garancie. Putin to uviedol v pondelok. Rusko má v držbe ukrajinské cenné papiere v hodnote troch miliárd USD a doposiaľ nepristúpilo na dohodu o reštruktura­lizácii dlhu s tým, že tento dlh sa nedá považovať za komerčný. Moskva pohrozila Ukrajine súdnym procesom v prípade, že budúci mesiac nesplatí svoje záväzky v plnej výške.

Podľa Putina Rusko urobilo tento návrh v snahe dosiahnuť úplné splatenie dlhu a zároveň nedostať Ukrajinu do ťažkej situácie. Zároveň požiadal západné krajiny a Medzinárodný menový fond o garancie. „Ak Západ neposkytne garancie, znamená to, že neverí v budúcnosť ukrajinskej ekonomiky,“ povedal Putin s tým, že o celej záležitosti by sa malo rozhodnúť v decembri.

Ukrajinské ministerstvo financií v pondelok uviedlo, že o návrhu Vladimira Putina na reštrukturalizáciu dlhu Ukrajiny voči Rusku „nemá žiadne priame informácie“. „Ministerstvo nedostalo žiadne priame informácie a v tejto chvíli nebude situáciu komentovať,“ uviedol rezort.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dlhopis #Ukrajina