Šefčovič vyzval na strategické energetické prepojenia v rámci EÚ

Členské krajiny Európskej únie nemajú podľa eurokomisára pre energetiku Maroša Šefčoviča dostatok alternatív voči dodávkam energií z Ruska.

18.11.2015 16:24
Maroš Šefčovič, energetická únia Foto: ,
Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič predniesol prvú správu o stave energetickej únie.
debata (14)

Eurokomisár to uviedol v stredu vo svojej prvej správe o stave energetickej únie a vyzval na „naliehavú politickú ofenzívu“ s cieľom zabezpečiť strategické prepojenia elektrárenských a plynárenských sietí v záujme zdieľania zdrojov. Šefčovič povedal, že štáty EÚ dosiahli pokrok, ale nenaplnili ciele Európskej komisie v oblasti energetiky.

Eurokomisár vyzval 28 členov EÚ, aby predložili svoje návrhy tak, aby boli hotové do roku 2017 a aby odpovedali na otázku, ako budú plniť energetické ciele únie do roku 2030. Pokrok pri rozvoji infraštruktúry potrebnej na zdieľanie dodávok energií je pomalý. Dôvodom je čiastočne súperenie v oblasti plánovania a čiastočne neochota vlád spoliehať sa na iné krajiny v oblasti takých strategických zdrojov, hovoria predstavitelia energetického odvetvia.

Mnohí zástupcovia energetiky súhlasia s plánmi Európskej komisie. „Prevádzkovanie energetického systému v rámci hraníc štátu je veľmi neefektívny spôsob,“ povedal Andreas Regnell, viceprezident pre strategický rozvoj švédskej energetickej spoločnosti Vattenfall. Poľsko však chce pokračovať v investovaní do uhoľného odvetvia a skupina európskych firiem podpísala dohodu s ruskou plynárenskou spoločnosťou Gazprom o rozšírení jej plynovodu Nord Stream, ktorým plyn dodáva priamo do Nemecka.
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #energetická únia #eurokomisár pre energetiku