Juncker naznačil Putinovi možnosť zlepšenia obchodných vzťahov

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v liste ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi signalizoval možnosť zlepšenia obchodných vzťahov medzi Európskou úniou a Ruskom v prípade, že bude dodržiavať prímerie na Ukrajine.

19.11.2015 21:16
debata (144)

Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, ktorá získala prístup k obsahu listu. Kremeľ ale oznámil, že súvislosť medzi hospodárskou spoluprácou a ukrajinskou krízou nevidí.

Juncker zdôraznil význam, ktorý pripisuje dobrým vzťahom medzi EÚ a Moskvou, ktoré sa vraj k jeho ľútosti nemohli v uplynulom roku rozvíjať. Uviedol vraj tiež, že požiadal pracovníkov Európskej komisie, aby preštudovali možnosti užšej spolupráce medzi EÚ a Eurázijskou hospodárskou úniou (EAHU), na čele ktorej stojí práve Rusko.

„Rozhodnutie o podmienkach, za ktorých by sme sa touto cestou uberali, je v rukách členských štátov Európskej únie a malo by byť najmä zladené s realizáciou minských dohôd (o obnovení mieru na Ukrajine),“ cituje agentúra Reuters z listu, ktorý bol odoslaný tento týždeň.

Putinov hovorca vo štvrtok potvrdil prijatie Junckerovho posolstva, podmienku ukrajinského prímeria ale odmietol. „Spojitosť s plnením minských mierových dohôd v situácii, keď nie je Kyjev pripravený dohody plniť, je sotva aktuálne a možné,“ povedal ruským novinárom hovorca Dmitrij Peskov. Myšlienka spolupráce EÚ a EAHU je ale podľa neho na stole už dávno, pretože ruská strana ju opakovane navrhuje, dodal.

Hospodárske spoločenstvo EAHU vytvorila Moskva vlani ako protiváhu Európskej únii. Jeho členmi sú okrem Ruska tiež Arménsko, Bielorusko, Kazachstan a Kirgizsko. Ukrajina, ktorá mala byť kľúčovým členom EAHU, sa po minuloročnom prevrate k nevôli Ruska priklonila k Európskej únii.

Junckerova iniciatíva by podľa Reuters mohla dať Putinovi impulz k spolupráci pri riešení ukrajinskej krízy v čase, keď sa Francúzsko a niektoré ďalšie západoeurópske štáty chcú s Moskvou spojiť v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Hovorkyňa komisie potvrdila, že Juncker Putinovi napísal, list však podľa nej neobsahuje žiadne nové záväzky.

Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius uviedol, že list ho prekvapil. Jeho obsah vraj neodráža všeobecný postoj členských štátov Európskej únie. Upozornil tiež, že list sa nevyjadruje k sankciám EÚ, ktoré boli na Rusko uvalené kvôli jeho postupu v ukrajinskej krí­ze.

Litva je podobne ako ďalšie pobaltské a stredoeurópske krajiny znepokojená možnosťou, že by predstavitelia EÚ a západoeurópske krajiny mohli zaujať voči Rusku v otázkach Ukrajiny ústretovejší postoj výmenou za spoluprácu na Blízkom východe.

Juncker v októbri vyvolal kontroverzné reakcie, keď počas návštevy Nemecka uviedol, že Európa musí zlepšiť vzťahy s Ruskom a nesmie sa v tomto smere riadiť postojom Washingtonu.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Vladimir Putin #Jean-Claude Juncker