ECB je pripravená zasiahnuť proti nízkej inflácii

Európska centrálna banka (ECB) je pripravená k rýchlym krokom, ktoré zvýšia neúnosne nízku infláciu v eurozóne. Na piatkovej konferencii vo Frankfurte to povedal šéf banky Mario Draghi.

21.11.2015 12:45
debata (10)

Naznačil pritom, že ECB zrejme urobí zmeny v nákupoch dlhopisov a zníži svoju depozitnú sadzbu. Jeho slová hodnotí agentúra Reuters ako doteraz najsilnejší náznak, že ECB na decembrovom zasadnutí pristúpi k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky.

Draghi znovu zdôraznil zvýšené riziko, že ECB sa nepodarí splniť inflačný cieľ. Cieľom banky je, aby sa medziročný rast spotrebiteľských cien v eurozóne pohyboval tesne pod dvoma percentami. Tento rok sa inflácia pohybuje okolo nuly a v septembri sa dočasne vrátila do záporného pásma.

„Ak (na zasadnutí 3. decembra) dôjdeme k záveru, že súčasná trajektória menovej politiky nie je pre dosiahnutie nášho cieľa dostatočná, urobíme, čo bude potrebné, aby sa inflácia čo najrýchlejšie zvýšila,“ povedal Draghi.

Šéf ECB tiež uviedol, že hospodárske oživenie eurozóny ostáva skromné ​​a výhľad globálnej ekonomiky sa v posledných mesiacoch zreteľne zhoršil, najmä v rozvíjajúcom sa svete. Po jeho slovách kurz eura klesol voči doláru o pol percenta pod 1,07 USD.

Šéf nemeckej centrálnej banky a jeden z členov rady ECB Jens Weidmann sa ale na tej istej konferencii vyjadril ohľadom ekonomického vývoja optimistickejšie a pred ďalším rýchlym uvoľnením menovej politiky naopak varoval.

„Nevidím dôvod podceňovať ekonomický výhľad a maľovať chmúrne obrázky,“ povedal Weidmann. „Nemali by sme zabúdať ani na to, že doterajšie kroky v menovej politike stále potrebujú čas, aby sa úplne premietli do ekonomiky,“ dodal. Weidmann je hlavným kritikom extrémne uvoľnenej menovej politiky, ktorú ECB presadzuje.

ECB po októbrovom zasadnutí uviedla, že v decembri svoju menovú politiku prehodnotí a zrejme ju ďalej uvoľní. Draghi vtedy povedal, že na stretnutí sa diskutovalo napríklad o ďalšom znížení depozitnej sadzby, ktorú banka vlani v júni zrazila do záporného pásma.

ECB nakupuje od marca štátne dlhopisy v objeme približne 60 miliárd eur mesačne. Informované zdroje agentúre Reuters minulý týždeň oznámili, že ECB skúma možnosť nákupov komunálnych dlhopisov, teda obligácií miest či väčších samosprávnych jednotiek.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #inflácia #Mario Draghi