Turisti z Blízkeho východu plnia naše kúpele

Slovensko je čoraz zaujímavejšie pre dovolenkárov z krajín mimo Európskej únie. Môže to súvisieť aj so súčasnou bezpečnostnou situáciou, ktorá je vyhrotená vo viacerých lokalitách. Najväčším lákadlom pre cudzincov sú najmä naše kúpele a termálne pramene.

23.11.2015 14:00
Bardejov, historické centrum, kúpele, turizmus Foto:
Bardejovské kúpele majú v obľube aj bieloruskí turisti. Snímka je z historického centra mesta.
debata

Rast v počte mimoeurópskych turistov je síce mierny, ale dokazuje, že o Slovensku je čoraz viac počuť napríklad aj na Blízkom východe. Kým vlani v mesiacoch január až august vycestovalo za krásami našej krajiny viac ako 12-tisíc Izraelčanov, v tomto roku ich bolo o 3-tisíc viac, čo je medziročná zmena takmer o tretinu. Izraelskí klienti pritom najradšej vyhľadávajú wellness a kúpeľné pobyty. So zahraničnými hosťami majú dlhoročné skúsenosti aj Kúpele Piešťany, ktoré z krajín mimo EÚ navštevujú hlavne turisti z Blízkeho východu, Nemecka, Ruska a Česka.

Podľa údajov Asociácie slovenských kúpeľov tvorí až 40 percent z celkového počtu hostí zahraničná klientela, ktorá pozostáva predovšetkým z členských krajín EÚ. Zvyšnú časť dopĺňajú okrem Slovákov práve izraelskí či arabskí turisti. „Izraelčania majú záujem o nerušený oddych v tichom prostredí slovenských liečebných kúpeľov, i keď s nie takými rozvinutými službami, ale za racionálne ceny,“ tvrdí Izraelská obchodná komora na Slovensku.

Vzhľadom na situáciu na Ukrajine, poklesy niektorých východných mien a sankcie EÚ sme radi, že k nám neprestala chodiť ruská a ukrajinská klientela.
Zdenko Miškolci, viceprezident kúpeľov v Rajeckých Tepliciach

Bardejovské Kúpele navštívilo v minulom roku spolu 22-tisíc osôb, čo je o 13 percent viac ako rok predtým. Zo zahraničia sem prišlo takmer 2-tisíc klientov, z ktorých väčšina pochádzala z Bieloruska. Predpoklady na úspešnú spoluprácu však vidia kúpele aj v iných kútoch sveta. „Tendenciu rastu majú i Poľsko, Izrael, Česko a domáci trh sa tiež sľubne rozvíja. Spolupráca s Izraelom je limitovaná nie veľmi vhodným dopravným spojením,“ povedala ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov Tamara Šatanková. Riaditeľka tiež uviedla, že v tomto roku sa v ich kúpeľoch doteraz zastavilo 49 ľudí z Izraela. V minulom roku ich bolo 15.

Potenciál rastu vidia kúpele aj na ukrajinskom a ruskom trhu, no obe krajiny sú momentálne poznačené ukrajinskou krízou. Dlhotrvajúci konflikt zanechal stopy aj v oblasti cestovného ruchu. Z oficiálnych štatistík totiž vyplýva, že v mesiacoch január až august k nám prišlo 37-tisíc ukrajinských turistov, čo je však v porovnaní s minulým rokom o 5-tisíc menej. Nemenej priaznivé sú aj čísla o počte ruských turistov, ktorých na Slovensko v tomto roku zavítalo takmer 20-tisíc, čo je o 11-tisíc menej ako v roku 2014. Tento úbytok potvrdzujú aj Kúpele Aphrodite v Rajeckých Tepliciach.

„Vzhľadom na situáciu na Ukrajine, poklesy niektorých východných mien a sankcie EÚ sme radi, že k nám neprestala chodiť ruská a ukrajinská klientela, aj keď je teraz turistov z týchto krajín o niečo menej. Rebríček zahraničných hostí tradične vedie Česko, za ktorým nasleduje Poľsko a Rusko,“ povedal Zdenko Miškolci, viceprezident kúpeľov v Rajeckých Tepliciach.

V minulom roku turistické zariadenia na Slovensku podľa Eurostatu evidovali 922-tisíc prenocovaní zahraničnej klientely z krajín mimo EÚ. V rámci tejto skupiny prišlo na Slovensko najviac ľudí z Ruska, USA a Číny. Spôsobov, akým sa o Slovensku cestovatelia dozvedia, je pritom niekoľko. Našu krajinu možno spropagovať na zahraničných výstavách, ktorých sa neraz zúčastňujú aj slovenské cestovky s konkrétnou ponukou zájazdov. Klientov zo vzdialených trhov najviac oslovujú najmä poznávacie zájazdy, keď môžu v rámci pobytu navštíviť aj iné štáty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #kúpele #wellness