Česi preverili šperky z internetu. Ani jeden nevyhovel

Zo šperkov predávaných na internete, ktoré pri predvianočnej kontrole preveril český Puncový úrad, nebol ani jeden z uvádzaného drahého kovu. Niektoré navyše obsahovali zdraviu škodlivé kadmium.

24.11.2015 12:29
debata (4)

Zástupcovia úradu to v utorok povedali na tlačovej konferencii, zistenie je podľa nich alarmujúce. Celkom 82 kusov šperkov Puncový úrad zakúpil v 15 e-shopoch, ktoré u neho nie sú registrované. Predajcom hrozí pokuta až milión českých korún.

Puncový úrad preveril 30 šperkov, ktoré mali byť podľa predajcov strieborné, napríklad retiazky, náušnice alebo náhrdelníky. Skontroloval tiež 50 komponentov predávaných ako strieborné, napríklad háčiky k náušniciam, karabínky a náušnicové puzety. Zo zlata mali byť kontrolovaný prsteň a náramok.

V dvoch prípadoch šperkov predávaných ako strieborné bolo zistené enormné množstvo škodlivého kadmia. U výrobkov ponúkaných ako zlaté išlo len o pozlátenie. Dané šperky boli pritom na webových stránkach predajcov označené ako výrobky strieborné rýdzosti 925/1000 a zlaté rýdzosti 585/1000. Nezodpovedalo ani značenie strieborných výrobkov, všetky mali na sebe vyrazené číslo 925, čo je najobvyklejší rýdzosť strieborného tovaru.

„Z tohto dôvodu varujem spotrebiteľa pred nákupmi v e-shopoch u obchodníkov, ktorí nie sú registrovaní u Puncového úradu,“ uviedol minister priemyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Podľa zákona podlieha puncovej kontrole strieborný tovar, ktorý je ťažší ako tri gramy, u zlata a platiny je tento limit pol gramu. To znamená, že u výrobkov do týchto gramáží stačí trvanlivé označenie rýdzostným číslom od obchodníka.

Tento rok už Puncový úrad uložil predajcom šperkov 322 pokút v hodnote 3,54 milióna korún, o milión viac ako za celý minulý rok. V obchodovaní so šperkami je v Česku aktívnych približne 8200 subjektov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #striebro #šperk