Svahy už zasnežujú, skipasy mierne zdraželi

Lyžiarske strediská začali so zasnežovaním a v Nízkych Tatrách by sa mohlo od 5. decembra začať lyžovať. Treba sa však pripraviť aj na to, že za vleky a lanovky zaplatíte v najväčších strediskách opäť o niečo viac.

27.11.2015 10:10
tatry, lyzovacka, prazdniny, lyziar, Foto: ,
V Tatrách sa začne lyžiarska sezóna už začiatkom decembra. Mnohé lyžiarske strediská už zasnežujú.
debata

Zdražovaniu sa nevyhli najmä veľké strediská, v ktorých sa ceny skipasov oproti minulej zime zvýšili o jedno alebo dve eurá. Milovníci zimných športov však môžu ušetriť nakupovaním lístkov cez internet.

Napríklad celodenný skipas vo Vysokých Tatrách vyjde dospelého lyžiara v hlavnej sezóne v pokladnici 33 eur, ale v e-shope zaplatia o euro menej. Zľava sa týka aj najmenších lyžiarov, ktorí majú celodennú permanentku za 22 eur. Priamo v stredisku by detský skipas stál 24 eur. Nakupovanie cez internet sa oplatí aj v najväčšom stredisku Jasná, čo znamená 37 eur pre dospelých a 26 pre deti. Aby si však lyžiari mohli takúto zľavu uplatniť, musia byť držiteľom špeciálnej čipovej karty, takzvaného GOPASS-u.

Slovákov to ťahá do Álp

Strediská lákajú lyžiarov aj na sezónne skipasy, ktoré si však nie všetci Slováci môžu dovoliť. Najdrahší skipas je tradične v Tatrách, ktorý však okrem lyžiarskych svahov zahŕňa aj vstupné do akvaparkov v Liptovskom Mikuláši a v Bešeňovej pri Ružomberku. Do konca novembra môžu lyžiari využiť akciu a skipas mať za 349 eur. Po tomto dátume jeho cena vyskočí na 400 eur.

Kúpa sezónnej permanentky je často rizikom, pretože snehové podmienky nemusia lyžiarom vždy priať. Niektorí ľudia aj preto dávajú prednosť lyžovačke v zahraničí, kde sa síce o niečo vyššia cena odrazí podľa ich slov aj v kvalitnejších službách. Viaceré strediská v Taliansku napríklad ponúkajú k nocľahu vo vybraných hoteloch skipas zadarmo. Martin z Nového Mesta nad Váhom sa zase už niekoľko rokov chodí pravidelne lyžovať do rakúskeho strediska Schladming Dachstein.

„V porovnaní s našimi zjazdovkami je to síce o niečo drahšie, ale za tú cenu to stojí. Zjazdovky sú dlhšie a ponúkajú množstvo traverzov, vďaka čomu sa vie človek jednoducho dostať z jedného kopca na druhý. Tým, že je tu toho tak veľa, sa lyžiari po horách rozlezú,“ pochvaľuje si Martin, ktorý však dané stredisko neodporúča začiatočníkom.

Lepšia kvalita za vyššiu cenu?

Viaceré strediská sa už teraz poctivo pripravujú na zimu. Zasnežovanie sa naplno rozbehlo v horných častiach Chopku v Nízkych Tatrách, v Tatranskej Lomnici v úseku zo Skalnatého plesa a na Štrbskom Plese. Prvej tohtoročnej lyžovačky by sa lyžiari v Tatrách mohli dočkať už začiatkom decembra. "Niektoré ceny skipasov zdražejú, iné zlacnejú.

Ceny jednodňových skipasov vo Vysokých Tatrách zakúpených v pokladniciach pôjdu hore na začiatku a na konci sezóny o 2 eurá, ale počas Vianoc a Nového roka pôjdu dolu o 3 eurá oproti minulému roku," sľubuje Zuzana Fabianová, hovorkyňa Tatry Mountain Resorts. Najväčší investor v tatranskom regióne prevádzkuje sieť hotelov a lyžiarskych stredísk v Tatranskej Lomnici, v Starom Smokovci, na Štrbskom Plese, v Jasnej a na Chopku.

V Tatrách sa začne lyžiarska sezóna už... Foto: Pravda, Ivan Majerský
14-3x V Tatrách sa začne lyžiarska sezóna už začiatkom decembra. Mnohé lyžiarske strediská už zasnežujú.

Tatranské strediská však nie sú jediné, ktoré sa snažia zaplniť svahy lyžiarmi. Nákup skipasov cez internet tento rok spúšťa aj najväčšie kysucké stredisko Snowparadise Veľká Rača-Oščadnica. Celodenný skipas pre dospelých bude stáť 22 eur, čo je v porovnaní s minulým rokom o 2 eurá viac. Vyššie ceny môžu súvisieť s modernizáciou strediska v podobe nového zasnežovacieho systému a snežného pásového vozidla. Pri nákupe cez internet však dospelí zákazníci zaplatia rovných 20 eur.

Oproti minulému roku išli s cenou hore aj Martinské hole. O euro viac zaplatia dospelí lyžiari, ktorých počas hlavnej sezóny vyjde celodenný skipas 25 eur. Deti sa v stredisku budú túto zimu lyžovať za 19 eur. Lyžiari majú k dispozícii 6 vlekov, jednu šesťsedačkovú lanovku a 12 upravených zjazdoviek. Dlhšie sa tiež spomína obnovenie 8-kabínkovej lanovky z martinských Strání, na ktorú má nadviazať najdlhšia zasnežovaná zjazdovka na Slovensku.

V Tatrách sa začne lyžiarska sezóna už... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
pocasie, lyžovanie, Donovaly V Tatrách sa začne lyžiarska sezóna už začiatkom decembra. Mnohé lyžiarske strediská už zasnežujú.

Stále však nie je jasné, kedy a z akých prostriedkov má byť tento projekt financovaný. Teraz sa tak môžu lyžiari dostať do strediska jedine autom s pohonom 4×4 alebo s reťazami.

„Martinky sú známe množstvom prírodného snehu, takže budeme lyžovať najmä na prírodnom. Novinkou je rozšírenie dojazdu zjazdovky Flochová k nástupu na šesťsedačkovú lanovku, kde je dojazd možný sprava aj zľava,“ uviedla Zuzana Jóbová z Winter Park Martinky.

Naopak, ceny sa nemenili vo Vrátnej, ktorá lyžiarom ponúka 4 areály. Celkovo to tak predstavuje 17 zjazdoviek, 11 vlekov a 2 lanovky. Celodenná lyžovačka v hlavnej sezóne bude dospelých stáť 24 eur a deti 18.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skipasy #lyžiarske strediská #svahy