Dolár ako euro? Kurz sa líši už len o šesť centov

Dolár a euro sa k sebe približujú. Je možné, že počas budúceho týždňa sa kurz eura dostane pod 1,05 USD.

27.11.2015 07:47
debata (8)

Euro vo štvrtok voči doláru zostalo blízko najnižších hodnôt za sedem mesiacov, jednotná európska mena ale klesala aj voči japonskému jenu. Investori očakávajú, že Európska centrálna banka (ECB) na budúci týždeň uvoľní menovú politiku, zatiaľ čo od americkej centrálnej banky (Fed) sa v decembri čaká opačný krok. Objem obchodovania bol vo štvrtok kvôli oslavám Dňa vďakyvzdania v Spojených štátoch slabý.

Euro voči doláru krátko vo štvrtok pred 16:30 SEČ vykazovalo pokles o 0,1 percenta na 1,0615 USD. V stredu sa k doláru prepadlo až na 1,0565 USD, čo bola najnižšia úroveň od polovice apríla. Zhruba 0,1 percenta vo štvrtok v rovnakom čase strácalo euro aj voči jenu, ku ktorému v stredu zostúpilo až na sedemmesačné minimum 129,77 JPY.

Trh teraz väčšinou očakáva, že ECB budúci týždeň rozšíri program nákupov dlhopisov a ďalej zníži depozitnú sadzbu. Tá je už teraz v zápornom pásme, takže finančné ústavy musia za svoje peniaze uložené v centrálnej banke platiť. K poklesu eura prispela aj správa agentúry Reuters, že činitelia ECB uvažujú tiež o uvalení poplatkov na banky, ktoré hromadia hotovosť.

„Kupovať euro je pred zasadnutím ECB, plánovanom na budúci týždeň, veľmi ťažké. Preto sa zvyšuje riziko, že euro bude ďalej padať a dostane sa pod 1,05 USD,“ uviedol analytik Yujiro Goto zo spoločnosti Nomura.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár