Prvý pilier či druhý? Jeden stratí dych skôr

Súčasná vláda zvažuje ešte viac posilniť výhodnosť štátnych penzií v porovnaní so súkromnými dôchodkami. Ministerstvom práce pripravovanému 13. dôchodku budú súkromné penzie vyplácané z peňazí zhodnotených v II. pilieri konkurovať veľmi ťažko. Ľudia, ktorí sa v starobe rozhodli nespoliehať len na štát, budú prerábať niekoľko desiatok eur za mesiac.

01.12.2015 07:00
Ján Richter, parlament Foto: ,
Trinásty dôchodok by mohol byť jedným z opatrení pripravovaného tretieho sociálneho balíčka, uviedol minister práce Ján Richter.
debata (114)

Prvé súkromné dôchodky vyplácané od začiatku roka sú obrovským fiaskom. Nárok na poberanie kombinovanej penzie od štátu a súkromnej poisťovne má v roku 2015 približne 3-tisíc ľudí. Napriek tomu sa poberať súkromné penzie zatiaľ odhodlalo 314 ľudí a len pre 34 z nich bol vstup do druhého piliera výhodný. Zvyšných 280 sporiteľov má nižší dôchodok v porovnaní s tým, keby sa spoľahli len na penziu od štátu.

Nevýhodnosť II. piliera v prvých rokoch vyplácania súkromných dôchodkov sa pravdepodobne ešte viac vyostrí po zavedení 13. dôchodku. „Akákoľvek odpoveď na uvedenú otázku je v súčasnosti špekulatívna a treba si počkať na koncept 13. dôchodku,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Súčasná vláda sa však už pri zavádzaní minimálneho dôchodku nakoniec rozhodla nezachrániť nízke zárobky v druhom pilieri na úkor všetkých daňových poplatníkov.

Zamestnanec pracujúci posledných tridsať rokov za minimálnu mzdu má od prvého júla 2015 nárok na minimálny dôchodok vo výške 269,5 eura za mesiac. Štátom vyplácaná penzia podľa údajov z ministerstva práce klesne až o 39,1 eura v prípade, ak bol dôchodca posledných desať rokov v druhom pilieri. Zavedenie podobného systému sa dá pravdepodobne očakávať aj v prípade, ak Smer spustí 13. dôchodky. „Tie by mali začať niekde na 50 percentách poberaného dôchodku a v priebehu niekoľkých rokov sa postupne zvýšia na plnohodnotnú penziu. Zatiaľ je všetko len v štádiu úvah a 13. penzia by mohla byť jedným z opatrení pripravovaného tretieho sociálneho balíčka,“ uviedol minister práce Ján Richter. Všetky opatrenia tretieho sociálneho balíčka plánuje Smer predstaviť už na svojom decembrovom zjazde a naplní ich v prípade zostavenia budúcej vlády.

Štedrému 13. dôchodku dokážu súkromné poisťovne konkurovať veľmi ťažko. „Súkromné poisťovne nemôžu konkurovať vláde, ktorá má na dotovanie dlhu Sociálnej poisťovne k dispozícii zdroje mimo Sociálnej poisťovne. Takýto prístup vlád je v dlhodobom horizonte neudržateľný,“ povedal hovorca poisťovne Generali Milan Janásik. Štát plánuje v roku 2016 poslať do Sociálnej poisťovne takmer 635 miliónov eur. Dotácia zo štátneho rozpočtu je potrebná hlavne na udržanie naplánovanej výšky štátnych dôchodkov. V budúcom roku sa na penzie Slovákov minie takmer 6,55 miliardy eur. „Navyše, aj súkromné poisťovne budú svojim dôchodcom prideľovať podiely na výnosoch, a to buď ako "13. dôchodok“ alebo vo forme navýšenia doživotného dôchodku," dodal Janásik.

Poisťovne aj naďalej zhodnocujú peniaze použité na kúpu doživotného dôchodku a dosiahnuté zisky vyplatia spotrebiteľovi. Pri súčasných nízkych úrokových sadzbách bude úspechom zhodnotenie úspor aj o jedno až dve percentá za rok. Súkromný 13. dôchodok bude v priemere pravdepodobne vo výške pár eur a pravdepodobne nepresiahne hranicu desiatok eur. Na porovnanie, priemerný štátny dôchodok je takmer 410 eur a z neho vyplácaná trinásta penzia má štartovať na sume 205 eur za mesiac. „Dôchodky z II. piliera sú doživotne garantovanými pravidelnými dôchodkami, pričom 13. dôchodky sú jednorazovo vyplácané dôchodky, ktoré nie sú do budúcna zaručené,“ povedala Judita Smatanová, hovorkyňa poisťovne Union.

Na druhej strane, o súkromné dôchodky ľudia na rozdiel od tých štátnych nemajú veľmi záujem. Z tritisíc možných súkromných dôchodcov poberá penziu z druhého piliera len 314 ľudí. Väčšina možných súkromných dôchodcov, buď vzala nohy na plecia počas tretieho otvorenia II. piliera, alebo zatiaľ márne čaká na lepšie ponuky súkromných poisťovní. Počas štvrtého otvorenia systém súkromných penzií opustilo viac ako 158-tisíc sporiteľov a presunulo si do Sociálnej poisťovne takmer 542 miliónov eur. Druhý pilier za tri mesiace prišiel o viac peňazí ako počas všetkých troch predchádzajúcich otvorení.

Slováci odchádzajúci do penzie vo veku 62 rokov musia v dôchodku žiť ďalších 26 rokov, aby z druhého piliera získali viac, ako doň vložili. Pri štartovaní II. piliera v roku 2005 nikto nehovoril o podmienke dožiť sa v dôchodku minimálne 88 rokov. Tieto skutočnosti vyplávali na povrch až po tom, čo sa ukázalo, že na priemerný nijako nevalorizovaný súkromný dôchodok vo výške 25,62 eura musí sporiteľ v II. pilieri zarobiť v priemere 7923,04 eura. Ľudia očakávajúci švajčiarske dôchodky tvrdo narazili na slovenskú realitu. Aktuálne sa muži v krajine pod Tatrami v dôchodku dožívajú v priemere 72 rokov a ženy 79 rokov.

Ak sa ľudia rozhodnú z druhého piliera poberať takzvanú indexovanú penziu každý rok zvyšovanú o 2 percentá, musia v prvých rokoch počítať s nižšími dôchodkami. „Priemerná výška vyplácaného indexovaného doživotného dôchodku je 20,81 eura a priemerná výška nasporenej sumy, ktorá bola použitá na zakúpenie indexovaného doživotného dôchodku, je 7923,24 eura,“ priblížil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ani zvyšovanie štátnych dôchodkov nie je momentálne žiadne terno. Približne miliónu starobných dôchodcov štát zvýši penziu o 1,9 eura za mesiac. Ešte menej v rozmedzí od 0,3 až 1,7 eura porastú dôchodky 600-tisíc ľuďom poberajúcim invalidné, sociálne, vdovské a sirotské penzie. Dôvodom je, že valorizácia penzií sa odvíja od priemerného rastu cien a ceny v roku 2015 takmer vôbec nerastú. Nízke zvyšovanie štátnych penzií má riešiť práve zavedenie 13. dôchodku.

V druhom pilieri má 1,5 milióna Slovákov investovaných 6,3 miliardy eur. Tieto peniaze majú pomôcť vyriešiť takzvaný demografický problém, ktorý spočíva v tom, že na čoraz viac dôchodcov sa rodí čoraz menší počet detí. Kým dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca, už v roku 2030 sa pomer vyrovná na jedna k jednej a v kritickom roku 2060 bude len 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného dôchodcu. Na túto skutočnosť dlhodobo upozorňuje ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodky #trináste dôchodky