Otvorili druhú časť diaľnice D1 Jánovce - Jablonov s tunelom Šibenik

Motoristi už majú k dispozícii 120 km súvislej diaľnice od Ružomberka po Fričovce. V pondelok otvorili úsek s tunelom Šibenik.

30.11.2015 13:24
DOPRAVA: Otvorenie D1 JÅ novce - Jablonov Foto: ,
Pohľad na II. úsek diaľnice D1 Jánovce - Jablonov s tunelom Šibenik počas slávnostného otvorenia 30. novembra 2015.
debata (34)

Na Spiši v pondelok otvorili druhú časť dvadsaťkilome­trového úseku D1 Jánovce – Jablonov, ktorého súčasťou je aj tunel Šibenik s dĺžkou takmer 600 metrov. Začína sa južne od Levoče a napája sa na diaľnicu Jánovce – Studenec pri Nemešanoch.

"Kľúčová slovenská diaľnica D1 sa na východe pomaly, ale isto, sceľuje. Dnes je možné prejsť bezpečne a rýchlo od Ružomberka až po Fričovce, čo je 120 kilometrov. V decembri otvoríme ešte úsek Fričovce – Svinia, takže na Vianoce sa už môže verejnosť tešiť na plynulú jazdu až do Prešova,“ povedal v pondelok pre médiá minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek, ktorý diaľnicu slávnostne uviedol do prevádzky. Jej súčasťou je aj veľké odpočívadlo Levoča prístupné z oboch smerov.

Po sprejazdnení obidvoch úsekov sa kompletne odkloni tranzitná doprava z mesta Levoča a okolitých obcí. Nová diaľnica Jánovce – Jablonov s dĺžkou takmer 20 kilometrov skráti čas prejazdu o 12 minút oproti pôvodnej ceste I. triedy. Hlavným benefitom je zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky, keďže na prehustenej ceste prvej triedy dochádzalo často k vážnym dopravným nehodám. Mestom Levoča a taktiež obcami Spišský Hrhov, Klčov či Nemešany prejde denne po ceste prvej triedy I/18 viac ako 15-tisíc vozidiel, z čoho pätinu predstavuje nákladná doprava. "Levoča si dnešným dňom definitívne vydýchne, nastala obrovská zmena. Mestské komunikácie, hradby a celkovo príjazd do Levoče bol ničený a devastovaný aj kamiónmi, ktoré mali svoj tranzit cez mesto Levoča, preto sme naozaj radi, že sa to zmení,“ uviedol primátor Levoče Milan Majerský.

Zmluvná cena druhej časti levočskej diaľnice je viac ako 126 miliónov eur. "Financovanie bolo zabezpečené z oprávnených nákladov z európskych fondov vo výške 85 percent, zvyšok bol poskytnutý zo štátneho rozpočtu,“ uviedol generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Milan Gajdoš, ktorý rovnako prestrihol pásku na diaľnici. Urobila tak aj trojica vyžrebovaných motoristov v súťaži NDS Chcem strihať.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #D1 #diaľnice #tunel Šibeník