MMF zaradí čínsky jüan medzi hlavné svetové meny

Medzinárodný menový fond (MMF) sa rozhodol, že zaradí čínsky jüan do svojho koša hlavných svetových mien.

30.11.2015 18:54
debata (25)

Rozhodnutie je podľa šéfky MMF Christine Lagardeovej medzníkom v integrácii čínskej ekonomiky do svetového finančného systému. Jüan sa stane súčasťou koša od októbra 2016, bude tak stáť po boku amerického dolára, eura, japonského jenu a britskej libry.

Podľa agentúry Reuters je rozhodnutie fondu víťazstvom Pekingu v boji o uznanie Číny ako globálnej ekonomickej mocnosti. Čína je druhou najväčšou ekonomikou sveta po Spojených štátoch.

MMF na základe skladby svojho koša hlavných svetových mien odvodzuje hodnotu svojej menovej a účtovnej jednotky nazývanej zvláštne práva čerpania (SDR). Kôš sa naposledy zmenil v roku 2000, keď v ňom euro nahradilo nemeckú marku a francúzsky frank.

Jüan podľa fondu splnil všetky potrebné kritériá pre zaradenie do tohto koša. „Je to uznanie pokroku, ktorý čínske úrady v posledných rokoch urobili pri reforme čínskeho menového a finančného systému,“ uviedla Lagardeová.

Čínsky jüan bude mať v koši podiel 10,92 percenta. Bude tak mať väčšiu váhu než jen a britská libra. Podiel eura sa v dôsledku rozšírenia koša zníži na 30,93 percenta z terajších 37,4 percenta. Podiel dolára klesne len nepatrne na 41,73 percenta zo 41,9 percenta.

Niektorí ekonómovia sa domnievajú, že zaradenie jüanu do koša SDR výrazne podporí čínsku ekonomiku, pretože povedie k posilneniu zahraničnej účasti na čínskych finančných trhoch.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Čína #jüan