Svet sa poklonil Číne

Druhá najväčšia ekonomika sveta dosiahla veľké politické víťazstvo. Medzinárodný menový fond potvrdil zaradenie čínskej meny jüan do koša hlavných svetových mien najneskôr od októbra 2016.

02.12.2015 13:00
debata (108)

V elitnom klube sa už dnes nachádza americký dolár, euro, japonský jen a britská libra. Veľký politický úspech premení Čína na ekonomický až po tom, čo jüan začnú ako svetovú rezervnú menu používať aj súkromné banky a nielen Medzinárodný menový fond.

„Čína ako druhá najväčšia ekonomika sveta bude mať vo svetovom koši mien Medzinárodného menového fondu len o niečo väčšiu váhu ako ekonomicky oveľa menšia veľká Británia,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Prvenstvo si so 41,73-percentným podielom aj naďalej uchová americký dolár, nasledovaný eurom s 30,93-percentným podielom a na tretie miesto sa dostane čínsky jüan s podielom 10,92 percenta. Na štvrtom mieste sa ocitne japonský jen s podielom 8,33 percenta a posledné miesto patrí britskej libre pri podiele 8,09 percenta. „Rozhodnutie Medzinárodného menového fondu o zaradení čínskeho jüanu do koša svetových mien je preto hlavne politickým úspechom Číny,“ dodal Baláž.

Zaradenie do klubu svetových rezervných mien prináša pre každý štát veľké výhody. Americký dolár je už dlhé roky svetovou rezervnou menou číslo jeden a vďaka tomu Spojené štáty americké ani pri súčasnom vysokom dlhu nemajú najmenší problém s predajom štátnych dlhopisov. Podobne aj Grécko vďaka euru nemalo až do svojho krachu žiadne problémy s predajom dlhopisov napriek tomu, že veľa analytikov už vtedy upozorňovalo na nezdravý stav prímorskej ekonomiky.

Otázne je, do akej miery to Číne pomôže, keďže nie všetky centrálne banky majú záujem na ekonomickom posilňovaní Číny. „Zaradenie jüanu ako rezervnej meny má symbolický význam a nebude mať priamy dosah na globálnu ekonomiku a kapitálové transakcie,“ povedal pre agentúru Bloomberg japonský minister financií Taro Aso. Japonsko je najväčším ekonomickým aj politickým konkurentom Číny v Ázii a nemá záujem na posilňovaní jüanu. Podobne o svoju pozíciu nebudú chcieť prísť ani Spojené štátny americké, eurozóna a Veľká Británia.

„Podiel Číny na medzinárodnom obchode je 15 percent. Podiel čínskej meny na devízových rezervách centrálnych bánk je len jedno percento. Nedá sa očakávať, že centrálne banky budú rýchlo nakupovať jüany,“ uviedol pre ČTK analytik Českej sporiteľne David Navrátil. Viac podpory môže jüan očakávať hlavne od centrálnych bánk krajín, v ktorých má Čína veľký podiel na ich vývoze a dovoze. Pôjde o centrálne banky okolitých ázijských krajín, ale aj Brazílie či niektorých globálnych dôchodkových fondov investujúcich hlavne v Ázii.

Čína aj po oznámení vstupu do elitného klubu piatich svetových mien plánuje naďalej regulovať kurz jüanu. „Ak existujú obavy, že jüan by mohol prudko devalvovať po zaradení do koša rezervných mien Medzinárodného menového fondu, nie je potrebné ich mať,“ povedal viceguvernér Čínskej národnej banky Yi Gang pre server MarketWatch. Čína v auguste 2015 šokovala trhy prudkým znehodnotením meny. Vyjadrenia viceguvernéra trh interpretuje tak, že ani po tom, čo sa Čína ocitne v elitnom klube medzinárodných mien, nebude v prípade potreby váhať a pomocou intervencií udrží kurz na želanej úrovni.

Čína ako druhá najväčšia ekonomika sveta vo veľkom investuje v Európe. Krízu využila napríklad na získanie švédskej automobilky Volvo a najnovšie vo veľkom nakupuje nemecké dopravné lietadlá značky Airbus. Zvyšujú sa aj investície na Slovensku, ktoré za posledných 10 rokov dosiahli hodnotu približne 40 miliónov eur, ale táto hodnota má byť v roku 2015 niekoľko­násobne prekonaná. Vlani napríklad prišli na Slovensko čínske firmy CSR Corporation a CASIC Hiwing Aviation General Equipment, pôsobiace v automobilovom priemysle, ktoré chcú v krajine investovať približne 110 miliónov eur, čo vytvorí viac ako tisíc pracovných miest. China Energy Company Limited (CEFC) má postupne získať v J&T 30-percentný podiel v hodnote približne 700 miliónov eur.

Uskutočnené bolo tiež vybudovanie závodu na výrobu LED obrazoviek čínskou spoločnosťou LEYARD EUROPE. Výstavbou závodu na výrobu a montáž elektrotechnických komponentov pribudne v priemyselnom parku Záborské v Prešove viac ako sto nových pracovných miest. Číňania sú veľmi aktívni aj v susednej Českej republike a patrí im aj známy futbalový klub Slávia.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba