Nízkonákladové aerolínie sa vďaka Slovákom rozširujú

Letenky za symbolickú sumu a státisíce prepravených pasažierov ročne. To si od svojej filozofie sľubujú nízkonákladové letecké spoločnosti, ktorým prichádza na chuť čoraz viac slovenských turistov. Práve snaha Slovákov ušetriť na letenkách sa môže podpísať pod to, že tento rok bude pre naše letiská mimoriadne úspešný.

03.12.2015 15:00
debata (1)

Rast cestujúcich majú na svedomí práve nízkonákladoví prepravcovia. V stredu na bratislavskom letisku otvoril svoju prevádzku ďalší low-cost, maďarský Wizz Air. Od konca marca 2016 pribudne v letovom poriadku nová linka z Bratislavy do Skopje s dvomi letmi týždenne, a to vždy v pondelok a piatok.

Letenky do macedónskej metropoly sľubuje už od 10 eur, no bežná priemerná cena za letenku sa pohybuje na úrovni od 50 do 60 eur. Okrem Bratislavy prevádzkuje Wizz Air ďalšie 4 linky z Košíc a jednu z Popradu. Dopravca na spojeniach so Slovenskom celkovo prepravil 360-tisíc pasažierov.

„Linka Bratislava-Skopje ľuďom na prvý pohľad väčšinou nič nehovorí, ale v skutočnosti je po nej veľký dopyt. Stačí sa pozrieť len na to, koľko sa za posledných 5 rokov do Macedónska investovalo. Ja tejto linke verím,“ uviedol riaditeľ Letiska Bratislava Ivan Trhlík.

Koncom decembra zavádza pravidelnú linku na trase Bratislava – Moskva aj ruská nízkonákladová spoločnosť Pobeda, ktorá je dcérskou leteckou spoločnosťou skupiny Aeroflot. Linka bude z Letiska Vnukovo v Moskve lietať každý deň 7-krát v týždni. Vďaka ďalším nadväzným letom budú môcť cestujúci pokračovať do ďalších miest Ruskej federácie.

Letisko Bratislava vybavilo od začiatku roka do konca novembra 2015 na príletoch a odletoch viac ako 1,4 milióna cestujúcich, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 180-tisíc viac. Podľa Trhlíka však toto číslo stále nie je definitívne. „Naším cieľom je v priebehu troch rokov zvýšiť počet cestujúcich o 15 percent, čo sa nám zatiaľ darí,“ dodal.

O rast pasažierov sa najvýraznejšie pričinil prepravca Ryanair, ktorý v prvej polovici tohto roka prepravil z bratislavského letiska 460-tisíc pasažierov. Navyše, v novom roku pribudnú v letovom poriadku ďalšie lety tejto leteckej spoločnosti.

Od budúceho leta spojí Ryanair Bratislavu s Manchestrom tromi letmi týždenne. Okrem toho prevádzkuje Ryanair už od konca októbra denné letecké spojenie s Berlínom. Írska aerolinka tak celkovo vytvorí v novom roku 78 nových letov týždenne, čo má priniesť 1,2 milióna prepravených pasažierov ročne.

V aktuálnom letovom poriadku Letiska Milana Rastislava Štefánika môžu Slováci cestovať do 17 destinácií v 11 krajinách. Naproti tomu letisko Košice organizuje pravidelné lety do siedmich destinácií.

V priebehu minulého roka prešlo bránami košického letiska takmer 357-tisíc cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o 50 percent. Týmto sa letisko zaradilo medzi trojicu najrýchlejšie rastúcich letísk v EÚ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #letenky #letecká doprava