Česi nemajú radi boháčov, ale chceli by nimi byť

Viac ako tri štvrtiny (77 percent) Čechov zaujímajú skôr negatívny postoj voči majetným ľuďom, 61 percent ľudí súhlasí s tvrdením, že bohatí sú namyslení a správajú sa povýšene. Vyplýva to z októbrového prieskumu firmy Ipsos pre stávkovú spoločnosť Sazka, ktorého sa zúčastnilo 500 respondentov.

06.12.2015 12:37
debata (11)

Predsudky voči bohatstvu sú v Česku podľa prieskumu pevne zakorenené. Iba 27 percent oslovených súhlasí s tvrdením, že bohatí ľudia sú pracovitejší ako ostatní.

„Už na začiatku 90. rokov sa robili výskumy na tému vnímanie bohatstva a chudoby v spoločnosti, ktoré ukázali významné geopolitické rozdiely. V štátoch východnej Európy v nich boli majetní ľudia všeobecne vnímaní skôr negatívne s tým, že za ich bohatstvo mohli externé vplyvy typu kontaktov, dobrej pozície alebo využívanie dier v zákonoch. Na západe to ľudia brali inak,“ uviedol sociológ Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej Jan Sládek.

„Postkomunistická éra bude v mysliach českej populácie asi ešte dlho spojená so slovom zbohatlík. Naopak, na západe sú niektoré bohatstvá vnímané ako výsledok práce rôznych generácií a vyššia vrstva je vedená tak, aby skutočne pôsobila ako elita,“ dodal Sládek.

Veľká väčšina (89 percent) respondentov si myslí, že Česi sú v postoji k bohatým príliš závistliví. Tri pätiny však zároveň uviedli, že bohatým nie je čo závidieť. Z prieskumu tiež vyplýva, že väčšiu sumu peňazí by pred okolím zatajilo 91 percent ľudí.

Hoci podvedome Česi voči bohatým zaujímajú negatívny postoj, sami sa bohatými chcú stať. „Svedčí o tom aj rastúca obľuba lotérií. Aspoň raz za rok si u nás vsadí zhruba tretina populácie nad 18 rokov. Avšak v prípade vysokého jackpotu záujem ľudí nárazovo niekoľkonásobne vzrastie,“ doplnila Veronika Marková zo spoločnosti Sazka.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo