Boj o licenciu 4ky sa nekončí

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií opäť potvrdil platnosť licencie pre štvrtého mobilného operátora 4ku. Napriek tomu sa právny boj o pozície na slovenskom telekomunikačnom trhu pravdepodobne nekončí. Konkurencia totiž zvažuje právne kroky proti rozhodnutiu regulátora a konečné slovo pri udelení licencie pre 4ku môže mať nakoniec až Najvyšší súd SR.

08.12.2015 12:00
debata (3)

„Úrad pre reguláciu elektronických a poštových služieb rozhodol o zastavení konania o zrušení individuálneho povolenia (,,licencie“) spoločnosti Swan," povedal hovorca úradu Roman Vavro. Dôvodom zastavenia konania o zrušení licencie štvrtému mobilnému operátorovi je podľa regulátora skutočnosť, že Swan začal do 6 mesiacov používať pridelené frekvencie v súlade s požiadavkami stanovenými v zákone. „Proti rozhodnutiu o zastavení konania nie je možné podať rozklad a je preskúmateľné súdom,“ dodal Vavro.

„Dostali sme rozhodnutie, ktoré momentálne analyzujeme a zvažujeme ďalšie právne kroky,“ reagovala Martina Jamrichová, hovorkyňa mobilného operátora O2 Slovakia. Ďalší mobilný operátor je zatiaľ opatrný. „Rozhodnutie nám bolo doručené dnes a aktuálne sa s ním oboznamujeme. Nebudeme ho preto v tejto chvíli bližšie komentovať,“ povedal v pondelok hovorca spoločnosti Slovak Telekom Martin Vidan. Posledný z troch konkurentov štvrtého mobilného operátora, spoločnosť Orange, v pondelok ešte nemal k dispozícií oficiálne rozhodnutie regulátora.

Operátor 4ka je spoločným projektom spoločnosti Swan a štátnej Slovenskej Pošty. „Za približne dva mesiace fungovania 4ky už máme viac ako 75-tisíc zákazníkov,“ priblížil Peter Helexa, obchodný a marketingový riaditeľ pre mobilné služby v spoločnosti Swan. Pre zneisťovanie potenciálnych zákazníkov štvrtého mobilného operátora pochybnosťami o platnosti licencie plánuje právne kroky aj spoločnosť Swan. „Rozhodnutie o zastavení konania o zrušení licencie má 26 strán a naši právnici ho podrobne analyzujú. Keď vyhodnotíme, že nám bola spôsobená škoda, tak samozrejme u toho, kto nám ju spôsobil, si ju budeme vymáhať,“ uviedol Martin Mosný, výkonný riaditeľ spoločnosti Swan.

Celý spor okolo štvrtého operátora vznikol po tom, čo sa spoločnosť Orange a krajská prokuratúra začali zaujímať o to, či si Swan splnil povinnosť používania prideleného frekvenčného pásma do 6 mesiacov od udelenia licencie. Argumenty prokuratúry o nesplnení zákonom stanovených podmienok vzal do úvahy Najvyšší súd, ktorý regulátorovi opätovne prikázal preskúmať splnenie podmienok na pridelenie licencie. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií včera opäť verejne potvrdil platnosť licencie pre štvrtého mobilného operátora.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #4ka