U. S. Steel Košice chce odvrátiť prepúšťanie

Okolo 10,4 tisíca zamestnancov U. S. Steelu je v posledných týždňoch vo veľkej neistote. Obávajú sa medializovaných správ o prepúšťaní vo fabrike. Kvôli tomu má v stredu dokonca priletieť z amerického Pittsburghu do Košíc Mario Longhi, prezident a výkonný riaditeľ celej korporácie U. S. Steel. Predseda Rady odborov U. S. Steel Košice Mikuláš Hintoš pre Pravdu povedal, že nateraz je prepúšťanie zhruba 750 zamestnancov fabriky iba fámou.

09.12.2015 07:00
debata (10)
zväčšiť Odbory v U. S. Steel Košice sú proti... Foto: USSK
U. S. Steel Košice Odbory v U. S. Steel Košice sú proti akémukoľvek prepúšťaniu. Problémy má predovšetkým americká matka oceliarní.

„Máme platnú kolektívnu zmluvu a podpísali sme s firmou memorandum, ktoré hovorí, že až do konca roka 2016 nemá dôjsť k žiadnemu hromadnému prepúšťaniu. Memorandum však obsahuje aj ustanovenie, podľa ktorého k tomu môže dôjsť v prípade, že sa s odbormi firma dohodne. Samozrejme, že sme proti akémukoľvek prepúšťaniu našich ľudí," povedal Hintoš.

Košickí oceliari pociťujú už niekoľko mesiacov tlak spôsobený najmä zvýšeným dovozom ocele z Číny. Druhá najväčšia ekonomika sveta vyrába takmer polovicu svetovej produkcie ocele v objeme 1,6 miliardy ton. Odhaduje sa, že tento rok vyvezie na svetové trhy rekordných 100 miliónov ton ocele, aby zmiernila prebytok na domácom trhu. Import lacnej čínskej ocele je pre európskych oceliarov doslova likvidačný, keďže im cenou nevedia konkurovať. Navyše na oceliarov tlačí únia, aby sa výrazne podieľali na znížení CO2 do roku 2030 o 40 percent oproti roku 1990.

„Situácia v európskom oceliarstve je veľmi komplikovaná a my na to musíme pružne reagovať. Musíme pritom chrániť naše podnikanie a zároveň dodávať našim zákazníkom všetko, čo si objednali, v tej najvyššej kvalite. Pracujeme vo vysokokonkurenčnom prostredí, preto konkrétne spôsoby, ako to robíme, nezverejňujeme­. Určite dodržíme platnú kolektívnu zmluvu," tvrdí vo svojom stanovisku hovorca košického U. S. Steelu Košice Ján Bača. U. S. Steel podpísal v minulosti s vládou memorandum, ktoré platí do konca roku 2016 a v ktorom je uvedené, že nebude zamestnancov prepúšťať z organizačných ani iných dôvodov. Odborári si to navyše ošetrili kolektívnou zmluvou, tá platí do marca 2016.

Ak prepúšťanie, tak v administratíve

Ak by malo dôjsť časom predsa len k prepúšťaniu, dotknúť by sa to podľa odborov malo administratívy. Aktuálne firma tvrdí, že prechádza úspornými zmenami, no bez toho, aby sa v najbližšej dobe výrazne menil počet jej zamestnancov. Okrem prirodzeného odchodu ľudí do dôchodku. Fabrika tiež naďalej pokračuje v programe, keď zamestnanci, ktorí na svoju žiadosť pôjdu do predčasného dôchodku, dostanú od firmy 12-mesačné odstupné. Na každom riaditeľovi jednotlivých divíznych závodov je, aby rozhodol, či človeka pustí za 12 platov, resp. za počet platov, ktoré mu ostávajú do dôchodku.

Fabrika chce takýmto spôsobom okresať administratívu, v ktorej pracuje zhruba 2 600 zamestnancov. Administratívni pracovníci vo fabrike zarábajú v priemerne okolo 1¤900 eur mesačne, čo predstavuje pri 12-mesačnom odstupnom okolo 23-tisíc eur. Naposledy sa program predčasných odchodov z firmy realizoval pred troma rokmi. Z 420 vtedajších žiadostí vyhovelo vedenie firmy zhruba 180 zamestnancom.

Americká matka má vážne problémy

Americkí oceliari začínajú byť z pohľadu ratingových agentúr rizikoví. Napríklad medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings zhoršila emisný rating spoločnosti United States Steel (USS) Corporation zo stupňa BB- na stupeň B+. Rovnako zo stupňa BB- na stupeň B+ zhoršila agentúra rating nadradených nezabezpečených záväzkov spoločnosti. Výhľad je negatívny.

Zlepšenie ziskov a cash-flow firmy si podľa agentúry Fitch vyžaduje zvýšenie cien ropy a zmiernenie konkurenčného prostredia v oblasti importu. Agentúra tiež upozorňuje na to, že spoločnosť využíva svoje kapacity na 72 percent, pričom táto miera využitia kapacít by mala zotrvať na tejto úrovni aj v budúcom roku. Agentúra je pritom presvedčená, že využitie na úrovni pod hranicou 80 percent znamená zraniteľnosť firmy.

V novembri korporácia USS zverejnila za tretí štvrťrok 2015 čistú stratu 173 miliónov dolárov. „Táto suma zahŕňala stratu 53 miliónov dolárov z dôvodu už skôr oznámeného zatvorenia vysokých pecí, súvisiacich oceliarenských a väčšiny finalizujúcich prevádzok v závode Fairfield, náklady 10 miliónov dolárov z dôvodu penzijných záväzkov v U. S. Steel Canada a čistú stratu 7 miliónov dolárov za nepeňažné náklady na reštrukturalizáciu a iné výdavky. Pre porovnanie, v treťom štvrťroku 2014 korporácia dosiahla čistú stratu 207 miliónov dolárov a v druhom štvrťroku 2015 čistú stratu 261 miliónov dolárov," povedal Bača.

Segment U. S. Steel Europe, teda U. S. Steel Košice, vykázal za tretí štvrťrok 2015 zisk 18 miliónov dolárov, pričom výrobné kapacity boli využívané na 90 percent. „Čo sa týka výsledkov európskeho segmentu, tie zostávajú pozitívne a sú porovnateľné s výsledkami druhého štvrťroka. Mierne zníženie objemu dodávok a priemerných realizovaných cien na báze eura, ktoré súviselo so zvýšením importov, bolo kompenzované znížením nákladov a zvýšením prínosov z projektu Carnegie, naša cesta," konštatuje Bača.

Mario Longhi, prezident a výkonný riaditeľ U. S. Steelu, však nedávno povedal, že komerčné trhy sa nezlepšujú tak, ako firma očakávala. „Predajné ceny ocele sa zmenili v náš neprospech pre neprimerane vysokú úroveň dovozu, z ktorého, podľa nás, väčšina bola obchodovaná za neférových podmienok, čo spolu s výrazným poklesom cien šrotu spôsobilo, že spotové ceny dosiahli v tomto roku nové minimá. Vysoké množstvo dovozu malo tiež negatívny vplyv na dopĺňanie zásob v dodávateľských reťazcoch a znížilo objem objednávok v druhej polovici roka," tvrdí Longhi.

Oceliarov negatívne zasiahli aj klesajúce ceny ropy. „Trhové podmienky rúr pre ropný priemysel sa naďalej zhoršujú a ovplyvňujú výsledky segmentov plochých valcovaných výrobkov a rúr v Severnej Amerike. Na základe týchto faktorov očakávame výrazne nižší objem predaja a priemerné realizované ceny, ako sme pôvodne plánovali pre celý rok 2015. Naše úsilie o zníženie nákladov a zvyšujúce sa prínosy Carnegie, naša cesta ešte nie sú schopné plne zmierniť nepriaznivé obchodné dosahy, a preto očakávame, že náš celoročný upravený zisk pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou (EBITDA) bude približne 225 miliónov dolárov," doplnil Longhi.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #U. S. Steel