Nízke úroky naďalej trápia európske poisťovne a penzijné fondy

Nízke úrokové sadzby sú naďalej kľúčovým negatívnym faktorom vplývajúcim na hospodárenie poisťovní a dôchodkových fondov v Európskej únii. Uviedol to v stredu Európsky úrad pre poisťovníctvo a dôchodkové poistenie zamestnancov (EIOPA).

09.12.2015 11:29
debata

Scenár „dvojitého úderu“, teda situácia, kedy hodnota aktív klesá súbežne so zvyšujúcimi sa záväzkami, môže mať vážne negatívne dopady na udržateľnosť európskeho poisťovníctva a dôchodkových fondov, tvrdí úrad v správe o finančnej stabilite, ktorú uverejňuje dvakrát za rok.

Európska centrálna banka (ECB) sa politikou extrémne nízkych úrokových sadzieb snaží podporiť hospodársky rast a zamestnanosť. Poisťovne a dôchodkové fondy to však tlačí do rizikovejších investícií, keďže ukladanie hotovosti je pre ne nerentabilné. ECB naposledy uvoľnila menovú politiku minulý týždeň, keď stlačila svoju depozitnú sadzbu hlbšie do negatívneho teritória. Na riziká spojené s pretrvávajúcim prostredím nízkych úrokových sadzieb sa zamerajú stresové testy v sektore poisťovníctva, ktoré uskutoční EIOPA v budúcom roku. Odolnosť sektora by však mali podporiť nové kapitálové pravidlá známe pod označením Solvency II, ktoré vstupujú do platnosti k 1. januáru.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Poisťovne