Ruský premiér o Ukrajine: Dlh nezaplatia, sú to podvodníci

Ruský premiér Dmitrij Medvedev sa domnieva, že Ukrajina neuhradí Rusku dlh tri miliardy dolárov, ktorý je splatný 20. decembra.

09.12.2015 22:17
debata (228)

Povedal to v stredu počas rozhovoru pre ruské televízne stanice. Ruský prezident Vladimir Putin neskôr uviedol, že nariadil vláde, aby v prípade nezaplatenia dlhu odovzdala prípad súdu. Rusko tiež kritizuje krok Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý zmení dlhoročná pravidlá poskytovania úverov, aby pomohol Ukrajine.

„Mám pocit, že to nesplatia, pretože sú to podvodníci,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters premiér. Dodal tiež, že v solventnosť Ukrajiny nikto neverí.

Moskva pôvodne požadovala úplné splatenie dlhopisov tento mesiac. V novembri však Putin Ukrajine nečakane navrhol reštrukturalizáciu dlhu, ktorá by spočívala v tom, že Kyjev bude mať na splatenie dlhu ďalšie tri roky. Zaplatil by v troch splátkach, z ktorých prvá by sa uskutočnila až v budúcom roku. Rusko za to ale požaduje západné garancie. Ukrajina na ponuku neodpovedala.

Ruský minister financií Anton Siluanov v stredu vyhlásil, že po termíne splatnosti, teda po 20. decembri, dostane Ukrajina desať dní na to, aby splatila dlh, alebo aby pristúpila na reštrukturalizáciu, ako ju navrhol Putin. Ak tak neurobí, začne Moskva proti Kyjevu právne kroky.

MMF v utorok oznámil, že zmení pravidlá poskytovania úverov, aby mohol ďalej podporovať tie krajiny, ktoré nebudú schopné splácať dlh zahraničným vládam či medzinárodným inštitúciám. Zmena má pomôcť hlavne Ukrajine v prípade, že Rusku nesplatí dlh.

Premiér Medvedev obvinil MMF zo zasahovania a uviedol, že rozhodnutie nemá žiadny právny základ, ale bolo prijaté z politických dôvodov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dodal, že MMF vytvoril nebezpečný precedens.

228 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina