Tenisky Adidas budú v Nemecku vyrábať roboty

Bežecké tenisky Adidas budú v Nemecku vyrábať roboty, firma tak chce znížiť náklady a urýchliť dodávky zákazníkom na svojich hlavných trhoch.

10.12.2015 06:50
debata (19)

Firma oznámila, že na začiatku budúceho roka plánuje vyrobiť prvých 500 kusov bežeckých topánok vo svojej továrni v Nemecku, ktorú budú riadiť prevažne roboty.

Adidas už presunul väčšinu výroby z Európy do Ázie a teraz pre neho vyrába viac ako jeden milión pracovníkov v zmluvných továrňach, najmä v Číne a vo Vietname. Firma chce ale teraz priviesť výrobu bližšie k svojim hlavným trhom, aby mohla rýchlejšie uspokojovať dopyt. Firma tiež v Ázii bojuje s rastom miezd a vyššími nákladmi na prepravu.

Nová továreň blízko bavorskej centrály firmy v meste Ansbach začne výrobu v prvej polovici budúceho roka. Pre časť montážneho procesu však stále bude potrebná ľudská práca. Zhruba desať ľudí bude továreň potrebovať v rámci pilotnej fázy, Adidas však pracuje na tom, aby celý proces bol úplne automatizovaný, uviedla agentúra Reuters.

V budúcnosti Adidas plánuje zriadiť globálnu sieť podobných tovární. Očakáva však, že tieto výrobné závody súčasnú výrobu skôr len doplnia, než aby ju úplne nahradili. Firma súčasne očakáva vysoký rast dopytu.

Adidas v súčasnosti vyrába ročne asi 600 miliónov párov topánok a ďalších položiek, ako je oblečenie a doplnky. Do roku 2020 plánuje zvýšiť predaj o takmer polovicu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #robot #Adidas