Banská Bystrica tiež očakáva veľkého investora

Popri Nitre, kde bude vyrábať vozidlá britský Jaguar Land Rover, dostane veľkého investora aj Banská Bystrica.

10.12.2015 13:00
Banská Bystrica Foto:
V Banskej Bystrici už začiatkom budúceho roka môže veľký IT investor potvrdiť vytvorenie stoviek nových pracovných miest.
debata (8)

"Momentálne rokujeme o investíciách v objeme jednej miliardy eur,“ povedal predseda vlády Robert Fico. "Je tam potom ešte jedna veľká investícia, ktorá sa týka investora z Ďalekého východu. Dohromady by malo vzniknúť pri Banskej Bystrici 2 500 nových pracovných miest,“ dodal Fico.

„Mesto Banská Bystrica už približne trištvrte roka vedie rokovania so zahraničným investorom z oblasti IT technológií. Môžem potvrdiť, že sme sa stretli s pánom premiérom aj za účasti investora a vyzerá to tak, že by skutočne mohol priniesť do Banskej Bystrice pridanú hodnotu v podobe zamestnanosti,“ povedal primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko. Na medializované informácie, že ide o spoločnosť Cannon, primátor nereagoval a spresnil len, že pôjde o investíciu kombinovanú s výrobnou sférou. "Predpokladám, že v prvej štvrtine budúceho roka by sme mohli byť už konkrétnejší,“ dodal Nosko.

Investícia by mala byť lokalizovaná v mestskom priemyselnom parku Šalková, ktorý sa nachádza priamo vedľa rýchlostnej cesty R1. V jeho areáli s celkovou rozlohou 36 hektárov, v rámci ktorého boli vybudované kompletné inžinierske siete, si zakúpilo pozemok už niekoľko investorov. Väčšina z nich je však len v štádiu prípravy územného či stavebného konania. V súčasnosti je najväčším aktívnym investorom nemecká strojárska firma Burgmaier Precision Slovakia so sídlom v Banskej Bystrici.

Miliónové stimuly

Naposledy vláda podporila na Slovensku veľké IT firmy v roku 2013. V tom čase získali podporu 6,5 milióna eur na vytvorenie 500 pracovných miest spoločnosti T-Systems Slovakia a IBM Slovensko. Štát vtedy podporil vznik pracovných miest pre odborníkov v oblasti IKT infraštruktúry, aplikačný manažment a vývoj a vo sfére podpory finančných podnikových procesov. Momentálne má Slovensko rozpracovanú podporu viacerých významných investícií. „V blízkej dobe by sa mala zrealizovať veľká investícia v papierenskom priemysle a bližšie informácie predstavím postupne v čo najkratšom čase,“ priblížil Fico.

Snaha o zrýchlenie tvorby nových pracovných miest sa prejavuje v čoraz väčšom počte odklepnutých investičných stimulov. Až 9 miliónov eur dostanú od štátu na vytvorenie 500 pracovných miest firmy podnikajúce v automobilovom priemysle a vo výrobe svietidiel. Konkrétne ide o spoločnosti Matador Automotive, Getrag Ford Transmissions a Osram, ktoré z vlastných zdrojov do rozširovania výroby investujú viac ako 49,2 milióna eur. „Investičné stimuly sú na Slovensku prideľované podľa zákona a vo všeobecnosti potrebujeme štátnu podporu na vytváranie pracovných miest hlavne v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Zároveň by podľa ekonóma nemali byť podporované fabriky vo veľkom znečisťujúce životné prostredie. Podľa údajov Národnej banky Slovenska priame zahraničné investície dosiahli na Slovensku v roku 2014 hodnotu viac ako 43 miliárd eur.

V úvode roka 2016 nábory zamestnancov

V domácej ekonomike je aktuálne bez práce viac ako 296-tisíc Slovákov a miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v októbri hodnotu 10,98 percenta. Pre ľudí bez práce je dobrou správou, že personálni manažéri domácich firiem očakávajú prudké nábory zamestnancov v prvých 3 mesiacoch roku 2016. Index trhu práce od spoločnosti Manpower po očistení o sezónne vplyvy najväčšie prijímanie zamestnancov vo svojej 5-ročnej histórii.

„Podľa nášho indexu trhu práce bude v prvom štvrťroku 2016 až 31 percent veľkých spoločností nad 250 zamestnancov zvyšovať počet pracovných miest,“ uviedla Jaroslava Rezlerová, generálna riaditeľka Manpower Česká a Slovenská republika. Najviac budú ľudí hľadať už tradične firmy pôsobiace vo výrobe automobilov. „Už neplatí, že firmy nemôžu nájsť len dostatok odborníkov. Na Slovensku sú aj tisíce neobsadených voľných miest vo výrobe, skladovaní a call centrách,“ dodala Rezlerová.

Dobré naštartovaná slovenská ekonomika dokázala v tomto roku vytvoriť až 39,4 tisíca nových pracovných miest. „V budúcom roku počítame so spomalením tohto tempa a očakávame vytvorenie 21,4-tisíca nových pracovných miest,“ priblížil viceguvernér Národnej banky Slovenska Ján Tóth. Najviac pracovných miest má začiatkom budúceho roka vzniknúť v okolí Bratislavy.

„Celkom slušne ovládam anglický jazyk a vďaka tomu môžem pár dní v týždni pracovať ako Back office zamestnankyňa. V účtovnej firme sa starám o prijímanie a evidenciu objednávok a faktúr od zahraničných odberateľov. V podstate už len čakám na dokončenie školy a môžem nastúpiť do trvalého pracovného pomeru,“ povedala Veronika Halanová, študentka piateho ročníka anglického jazyka na Univerzite Komenského v Bratislave. V prieskume od spoločnosti Manpower uskutočnenom medzi 752 slovenskými zamestnávateľmi najmenšie nábory ľudí očakávajú v hladových dolinách stredného Slovenska.

Problémom je, že motor slovenskej ekonomiky automobilová výroba funguje na takzvanom just-in-time princípe. Väčšina dodávateľov musí byť v blízkosti automobilového závodu a pre zlú cestnú infraštruktúru je pre dodávateľov takmer nemožné budovať fabriky v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou.

Nevýhodu logistiky plánuje vláda už v budúcom roku vyvážiť takzvanými akčnými plánmi. „Pre každý región s vysokou nezamestnanosťou pripravíme špeciálne opatrenia na jej znižovanie. Okrem toho budú platiť aj všeobecné pravidlá,“ povedal Fico. Ak podnikateľ v regióne s vysokou nezamestnanosťou investuje do vytvorenia minimálne 10 nových pracovných miest 200-tisíc eur, polovicu z tejto sumy mu automaticky uhradí štát.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #investor