Chudobné okresy píšu zoznam strastí pre vládu

Infraštruktúra, najmä nedostatok kvalitných ciest a chýbajúci investori, a teda aj robota. Toto sú najväčšie problémy okresov s najvyššou nezamestnanosťou na Slovensku, aspoň podľa názoru miestnych predstaviteľov samospráv a štátnej správy.

11.12.2015 14:30
14-4x-rimaj Foto: ,
Lučenčania chcú so štátnou pomocou realizovať preložku tejto štátnej cesty, ktorá v súčasnosti vedie cez historické centrum a je na nej prehustená doprava.
debata (11)

Pri riešení ich problémov by im chcel viac ako doteraz pomáhať štát. Deklaroval to predseda vlády Robert Fico pri predstavení zákona o pomoci regiónom s najvyššou mierou nezamestnanosti na Slovensku, ktorý už schválili poslanci NR SR. Zákon je súčasťou opatrení druhého vládneho sociálneho balíčka.

„Rozhodli sme sa, že kľúčom k zvýhodneniu bude podmienka, aby okres dosahoval minimálne 1,6-násobok priemernej nezamestnanosti na Slovensku, ktorá je v súčasnosti na úrovni 10,9 percenta. Toto vygenerovalo dvanásť okresov, ktoré budú môcť využívať možnosti zákona o podpore najviac zaostalých regiónov,“ zdôraznil premiér.

Vládnej pomoci sa dočkajú okresy na strednom a východnom Slovensku. Sú to okresy Rimavská Sobota, Lučenec, Revúca, Poltár, Rožňava, Veľký Krtíš, Trebišov, Svidník, Vranov nad Topľou, Sabinov, Kežmarok a Sobrance. Vo všetkých z nich by mali predstavitelia samospráv, štátnej správy, podnikateľského a tretieho sektora dať hlavy dokopy a vytvoriť tzv. akčný plán, ktorý bude špecifikovať najväčšie potreby regiónu. Akčným plánom sa už zaoberajú v okrese Kežmarok, ktorý bude miestom posledného výjazdového zasadnutia súčasnej vlády pred parlamentnými voľbami a kde už má Ficov kabinet riešiť konkrétnu formu pomoci pre tento región.

Prednostka Okresného úradu v Trebišove Anna Tkačiková potvrdila, že akčný plán je vo fáze spracovania. „Štátne inštitúcie na ňom spolupracujú so samosprávami. Tie už vypracovali svoje požiadavky a prišlo ich dosť. Teraz sa sumarizujú. Najväčší problém nášho okresu je vysoká nezamestnanosť. Tú spôsobujú chýbajúce pracovné príležitosti, nedostatok investorov, čo je naviazané na chýbajúcu infraštruktúru,“ podčiarkla prednostka.

Primátor Kežmarku Ján Ferenčák dopĺňa, že akčný plán, ktorý pripravujú, bude na päťročné obdobie. „Ak by som mal z neho vytrhnúť jednu potrebu, spomeniem vybudovanie diaľničného privádzača Kežmarok – Poprad. Jeho cieľom je najmä zníženie nezamestnanosti v regióne,“ poznamenal Ferenčák.

V okrese Revúca, kde nezamestnanosť stabilne dosahuje v rámci Slovenska najvyššie hodnoty, sa tvorbou akčného plánu začnú zaoberať v prvom štvrťroku 2016. Primátorka Revúcej Eva Cireňová podotýka, že aj ich problémom sú chýbajúce kvalitné cesty, ktoré by do mesta či okresu pritiahli investorov. „V Revúcej síce nemáme priemyselný park, no v okolitých obciach by sa našli miesta vhodné na hnedé priemyselné parky, tam by však bolo treba vykúpiť od majiteľov parcely. Aj tu by mohol pomôcť štát,“ zamýšľa sa Cireňová.

Do zoznamu najchudobnejších regiónov sa vtesnal aj okres Lučenec. Práve v sídle Novohradu premiér Fico spoločne s ministrom financií Petrom Kažimírom predstavili pred niekoľkými dňami tento bod z druhého sociálneho balíčka vlády. Fico dal Lučenčanom verejný prísľub, že ak Smer bude po voľbách súčasťou vlády, jedno z prvých výjazdových zasadnutí, v apríli alebo máji budúceho roku, sa bude konať v Lučenci a vláda tam schváli aj balík pomoci pre tento región.

Primátorka Lučenca Alexandra Pivková prezradila, že o pomoc požiadajú vo viacerých oblastiach. „Základom u nás je rozvoj infraštruktúry. Veľmi nám pomôže dobudovanie rýchlostnej cesty R2 zo Zvolena smerom na Košice, ktorá zlepší dostupnosť Lučenca. To by mohlo prilákať do nášho priemyselného parku viac investorov, kde máme pre nich pripravených 30 hektárov voľnej plochy. O pomoc požiadame aj pri realizácii preložky štátnej cesty prvej triedy, ktorá vedie cez historické centrum mesta a to tým veľmi trpí,“ podčiarkla Pivková.

V čom konkrétne chce vláda chudobnejším okresom pomáhať? Podľa ministra financií Petra Kažimíra najmä pri budovaní cestnej infraštruktúry, pomoci pri vytváraní pracovných príležitostí a prilákaní nových investorov. "Doteraz platilo, že o štátnu pomoc mohol investor požiadať vtedy, keď investoval na Slovensku minimálne 1,5 milióna eur. V prípade dvanástich okresov budú podmienky iné. O pomoc bude môcť investor požiadať štát už vtedy, ak v regióne investuje aspoň 100-tisíc eur a vo výrobnej sfére zamestná aspoň desať ľudí.

V prípade investície do cestovného ruchu bude stačiť, ak zamestná päť ľudí. Pomoc štátu bude spočívať aj v platení odvodov za zamestnancov, ktorí si nájdu prácu a predtým boli minimálne šesť mesiacov evidovaní ako nezamestnaní na úrade práce. Chudobné okresy bude štát v rámci sociálneho balíčka podporovať aj v iných oblastiach, napríklad pri výstavbe sociálnych bytov či v oblasti školstva," dodal premiér Fico.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #okresy #investori #nedostatok peňazí #nedostatok