Francúzska Helske preinvestuje na Spiši 42 miliónov eur

Vznik od tristo do päťsto pracovných miest a investície 42 mil. eur v rozmedzí troch až piatich rokov v priemyselnom parku v Spišskej Novej Vsi prisľúbili v piatok zástupcovia francúzskych investorov zo spoločnosti Helske.

11.12.2015 16:02
debata (6)

V budove radnice spolu s primátorom mesta Jánom Volným podpísali spoločnú deklaráciu o vytvorení nových výrobných kapacít v meste. Firma rozšíri svoje výrobné kapacity, výskum a vývoj omietkových zmesí a farieb s použitím nanotechnológie v areáli tunajšieho priemyselného par­ku.

Ako uviedol riaditeľ spoločnosti Helske Slovakia Matej Rusňák, podpisom deklarácie sa začína nová etapa rozvoja stavebného priemyslu na Spiši. „Naša spoločnosť investuje v priebehu troch rokoch štrnásť miliónov eur len do výskumného a vývojového strediska, tu bude zamestnávať osemdesiat ľudí. Ďalšie pracovné miesta získajú operátori výroby, montážni pracovníci, administratíva a podporný tím,“ povedal riaditeľ Helske Slovakia, ktorá zabezpečuje produkciu materskej anglickej spoločnosti na Spiši.

Podľa Rusňáka by tak do štyroch rokov malo v Spišskej Novej Vsi vzniknúť centrum servisného strediska za dva milióny eur, v ktorom bude firma zamestnávať 280 servisných technikov. "Všetky výrobné aktivity by mali byť realizované inovatívnymi a modernými technológiami. Tieto špičkové ekologické technológie môžu zaradiť naše mesto medzi významných tvorcov inovatívnych produktov nielen v rámci Slovenska, ale aj v európskom kontexte,“ povedal primátor mesta Ján Volný.

Nové výrobné kapacity budú v budúcnosti rozvíjať a zdokonaľovať stavebné produkty v oblasti ekologických a úsporných technológií. Vzniknú nové energetické divízie ako ekologické vykurovanie, príprava pre pasívne domy, vzduchotechnika, výskum a vývoj. Na Spiši tak podľa spoločnosti pomaly vzniká „stavebné Silicon Valley“, ktoré bude reflektovať moderné technologické trendy vo svete.

Spoločnosť Helske Ltd. je anglická spoločnosť, ktorá pôsobí na európskom trhu. O investícii uvažovala dva roky, v septembri tohto roku kúpila v meste prvý pozemok, na jar 2016 začína stavať prvú halu a prijímať prvých ľudí. "Sme radi, keď môžeme verejnosti prinášať dobré správy v podobe vytvorenia nových pracovných miest pre ľudí z nášho regiónu. Spoločnosť Helske prinesie do nášho mesta nielen sofistikovanú výrobu, ale znamená pre naše mesto aj vedecko-výskumný rast. Dúfame, že deklarované investície a nárast výroby Helske v nasledujúcich rokoch potvrdí,“ dodal primátor. Podľa spoločnosti by budúci zamestnanci spoločnosti mohli počítať s platmi, ktoré by mali byť pre túto oblasť nadštandardné.

Spoločnosť počíta so spoluprácou aj so Stavebnou fakultou Technickej univerzity v Košiciach. Podľa jej dekana Vincenta Kvočáka sa univerzita i fakulta už dlhodobo zaoberajú výskumom materiálov, majú laboratóriá na špičkovej úrovni a pripravené sú aj personálne. Kvočák verí, že spolupráca bude úspešná, nevylúčil v prípade potreby aj vytvorenie nových študijných odborov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Nová Ves #Helske