Česi v novom grafikone pridajú vlaky na Slovensko

V noci zo soboty na nedeľu 13. decembra mení vlakový grafikon aj Česko. Pribudne viac vlakov na Slovensko.

12.12.2015 19:24
debata (17)

České dráhy vypravia v priemere 8900 spojov, o 110 spojov medziročne viac. Pribudnú vlaky do Poľska, spoje medzi Prahou a Brnom a prímestské vlaky v okolí Prahy. Navýšenie počtu spojov ohlásila aj súkromná konkurencia štátneho dopravcu.

V medzinárodnej preprave sa rozšíri počet rýchlikov smerujúcich do Poľska, po rokoch sa tiež obnoví priame spojenie z Varšavy cez Ostravsko do Bratislavy a Budapešti.

Súkrommní dopravcovi Leo Express a RegioJet rozšíria počet spojov na Slovensko. Prvý menovaný pridá k doterajšej linke Praha – Ostrava – Košice ďalší denný spoj do Spišskej Novej Vsi. RegioJet zavedie nový spoj z Prahy cez Martin a Banskú Bystica do Zvolena. Tento spoj dopravca prezentuje ako náhradu za zrušený cezhraničný vlak Detvan.

Okrem nových spojov čaká cestujúcich aj skrátenie jazdnej doby v dôsledku ukončenia stavebných prác na hlavných železničných koridoroch. Jazda z Prahy do Brna by sa tak mala znížiť o sedem minút na dve hodiny 30 minút. Cesta do Viedne by potom mala byť kratšia o desať minút a do Budapešti o 11 minút.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #vlak