Zo študentských osobností sú experti na banky, autá i fyziku

Vyštudovaný inžinier Andrej Cupák ešte počas svojho vysokoškolského štúdia nezaháľal a popri príprave na hodiny a učení sa na skúšky pracoval na významnom projekte Európskej únie, v rámci ktorého hodnotil potravinovú bezpečnosť domácností v regióne strednej a východnej Európy.

14.12.2015 10:30
Andrej Cupák Foto:
Vyštudovaný inžinier Andrej Cupák momentálne spolupracuje s ďalšími ekonomickými expertmi Národnej banky Slovenska na štúdii dosahov znižovania dane z pridanej hodnoty na vybrané druhy potravín. Nižšia 10-percentná DPH na vybrané druhy potravín bude na Slovensku platná od nového roka.
debata (8)

Študenta Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre nominovali na Študentskú osobnosť roka 2014, ktorú aj vyhral. Po súťaži si ho všimli v Národnej banke Slovenska, kde dostal možnosť pracovať na významných projektoch, ktoré ovplyvňujú životy Slovákov. Momentálne spolupracuje s ďalšími ekonomickými expertmi banky na štúdii dopadov znižovania dane z pridanej hodnoty na vybrané druhy potravín. Nižšia 10-percentná DPH na vybrané druhy potravín bude na Slovensku platná od nového roka.

„Súťaž Študentská osobnosť Slovenska mi priniesla mnoho zaujímavých kontaktov a stretnutí a dostal som sa do povedomia vedeckých kruhov. Navyše, na základe súťaže som mal možnosť uchádzať sa o zaujímavé stáže a pracovné miesta. Momentálne pracujem na Odbore výskumu v Národnej banke Slovenska, kde sa predovšetkým venujem projektu "Zisťovanie finančnej situácie a spotreby domácností“ (Household Finance and Consumption Survey), ktorý koordinuje Európska centrálna banka," hovorí Andrej Cupák.

Z nenápadného študenta expert na dane

Andrej si na popularitu nikdy nepotrpel, aj keď už na škole patril medzi ekonomickú špičku Slovenska. V druhom ročníku doktorandského štúdia absolvoval osemmesačnú stáž vo výskumnom inštitúte LICOS Centre for Institutions and Economic Performance Leuven v Belgicku, kde spolupracoval s renomovaným ekonómom-profesorom Johanom Swinnenom. Tento inštitút je v súčasnosti celosvetovo popredným vedeckým pracoviskom, menovaným za centrum excelentnosti Európskou komisiou, zameraným na poľnohospodársku ekonómiu a potravinovú bezpečnosť. Krátkodobo pôsobil aj ako výskumník na londýnskej Middlesex University (Department of Economics and International Development), kde s profesorom Marianom Rizovom pracoval na spoločnej publikácii.

Slovenské vysoké školy majú mnoho študentov, ktorí už počas štúdia dosiahnu mimoriadne úspechy vo svojom odbore nielen doma, ale aj v zahraničí.

„V súčasnosti prebieha spolupráca na viacerých výskumných projektoch s kolegami zo Slovenska, ale aj zahraničia. Na jednom projekte spolupracujem s výskumníkmi z Národnej banky SR, kde skúmame spotrebiteľské správanie sa slovenských domácností. Následne simulujeme efekt reformy zníženia DPH na vybrané potraviny na štátny rozpočet a zmeny blahobytu rôznych príjmových skupín domácností. Na inom projekte, kde skúmame potravinovú bezpečnosť marginalizovaných rómskych domácností v strednej a východnej Európe, spolupracujem s výskumníkmi zo Slovenska, Belgicka, Veľkej Británie, rovnako ako z Európskej komisie. V rámci tohto projektu sa snažíme odhaliť odlišnosti v dopyte po potravinách a kvalite výživy medzi rôznymi etnickými skupinami, ktoré môžu byť podmienené špecifickými kultúrnymi, ale aj diskriminačnými aspektmi,“ povedal Andrej.

Navrhuje pre svetových pretekárov

Slovenské vysoké školy majú mnoho študentov, ktorí už počas štúdia dosiahnu mimoriadne úspechy vo svojom odbore nielen doma, ale aj v zahraničí. Martina Ďuriša, absolventa fakulty špeciálnej techniky Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka, študijného programu Špeciálna strojárska technika si všimli až na druhom konci zemegule v Austrálii. Oslovili ho z austrálskeho závodného tímu Austech Motorsport, aby navrhol funkčný externý dizajn pre okruhový pretekársky špeciál Hyundai Genesis Coupe GTR. Jeho grafické modely sa tomuto tímu natoľko páčili, že mu dali ponuku vytvoriť funkčný exteriér GT3, ktorá spadá pod medzinárodnú automobilovú federáciu.

Martin navrhol tento pretekársky špeciál vo forme agresívneho, príťažlivého a originálneho návrhu. V samotnom návrhu použil aerodynamické prvky, ktoré usmerňujú a využívajú silu prúdiaceho vzduchu k docieleniu vyššieho výkonu, obrovské krídlo, široké blatníky, podnárazník, kapota s odvetrávacími otvormi a veľké odľahčené kolesá. „Tieto úpravy prinášajú hlavne zlepšenie jazdných vlastností. Jeho ďalší návrh bol pre Toyotu Tundry na súťaži SEMA Show v Las Vegas. Navrhol aj korbu-zadnú časť pick-upu pre motocrossový tím. SEMA je najväčšie podujatie svojho druhu na svete. Konštruktérsky tím vyhral 1. miesto. Získal rôzne ocenenia v súťažiach vo virtual tunningu. Okrem návrhu karosérie pracuje aj na návrhoch polepov driftérskych špeciálov,“ povedal Marián Meško z neziskovej organizácie Junior Chamber International Slovakia, ktorá každoročne usporadúva Študentskú osobnosť roka a všimla si aj Martina.

Každoročne majú v súťaži významné zastúpenie aj ženy. Michaela Horňáčková z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave je už dnes významnou expertkou v oblasti spektroskopie laserom budenej plazmy (LIBS). Jej vedecké poznatky sú využívané odborníkmi po celom svete. „Hlavným vedeckým cieľom mojej dizertačnej práce bolo využitie kalibračnej a bezkalibračnej spektroskopie laserom indukovanej iskry na kvalitatívnu a kvantitatívnu analýzu geologických vzoriek, predovšetkým zeolitov, ako novej metódy na analýzu týchto typov materiálov, pretože na ich analýzu sa bežne používajú konvenčné chemické analýzy, ktoré sú však časovo veľmi náročné a vyžadujú si manipuláciu so silnými kyselinami a zásadami,“ povedala Michaela.

Bývalá doktorandka, teraz už mladá vedecká pracovníčka, študovala pod vedením prof. Dr. Pavla Veisa CSc. už od svojej bakalárskej práce. Počas štúdia dokonca spolupracovala s Johannes Kepler University v Linzi, Masarykovou univerzitou v Brne, ale aj Karlovou univerzitou v Prahe.

Slovensko hľadá nových expertov

Študentská osobnosť roka každoročne hľadá študentov, ktorí sú víťazmi alebo medailistami študentských vedeckých odborných činností v rámci Slovenska, Európy či sveta, držiteľmi rôznych patentov, vynálezov či sú úspešní umelci a športovci. Tento rok je denník Pravda hlavným mediálnym partnerom Študentskej osobnosti roka 2015. Aj tento rok porota vyberie z desiatok talentovaných študentov prvého a druhého stupňa vysokoškolského štúdia či tretieho stupňa, teda doktorandov. Cieľom súťaže je vyzdvihnúť mladé slovenské osobnosti na slovenských vysokých školách, ich talent, ako aj cieľavedomosť a úspešnosť, predstaviť ich širokej verejnosti a dať im možnosť presadiť sa doma aj v zahraničí.

„Chceme motivovať ďalších študentov k výnimočným výkonom. Chceme dať túto možnosť úspešným mladým ľuďom v rámci vysokých škôl v krajine. V nominovaných je možnosť vidieť vysoký ľudský potenciál tak pre ďalšiu prácu na akademickej pôde, vo vedecko-výskumnej činnosti, v štátnej správe, ako aj v rámci súkromnej firmy,“ povedal Marián Meško z neziskovej organizácie Junior Chamber International Slovakia.

Do súťaže môže byť nominovaný študent slovenskej vysokej školy vo veku 18 až 35 rokov, ktorý sa v príslušnom roku vyprofiloval ako osobnosť Slovenska bez ohľadu na oblasť svojho študijného zamerania. Nominácie môžu poslať jednotlivé fakulty škôl alebo vedecké pracoviská, kde študujú. Nominácia študenta musí byť podpísaná dekanom alebo prodekanom príslušnej fakulty vysokej školy alebo riaditeľom vedeckého pracoviska doktoranda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoké školy #osobnosť #expert #študentská osobnosť roka