Vianoce otestujú novú diaľnicu. Viaceré vlaky sú už vypredané

Veľkým testom pre dlhšiu diaľnicu D1 bude predvianočné obdobie. Vo štvrtok diaľničiari otvoria úsek Fričovce - Svinia pred Prešovom a plynule sa tak pôjde nielen z Bratislavy do Žiliny, ale aj ďalším dlhým úsekom z Ružomberka po Prešov.

15.12.2015 12:00
železnice, vlak, doprava Foto: ,
Štátne či súkromné IC vlaky z Bratislavy do Košíc sú na 23. decembra už vypredané.
debata (5)

Kto chce cestovať verejnou dopravou, mal by si kúpiť lístok čo najskôr. Voľné lístky v autobusoch a vlakoch sa míňajú, niektoré spoje sú beznádejne vypredané. Štátny vlakový dopravca preto pridáva posilové spoje.

Vlakoví a autobusoví dopravcovia očakávajú najväčší nápor posledných šesť dní pred Vianocami. Po sviatkoch bude cestovanie rozložené na viacero termínov, a teda nápor nebude taký výrazný.

„Vzhľadom na obrovský dopyt po cestovaní pred Vianocami a po Novom roku je v tomto okamihu ponuka miest pre cesty z Bratislavy do Košíc vypredaná,“ povedal Aleš Ondrůj, tlačový hovorca spoločnosti RegioJet. Odlišná situácia je však vo vlakoch štátneho dopravcu, Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Pred Vianocami nás čaká „sťahovanie národa“

  • ZSSK pridáva 49 posilových vlakov a 250 vozňov
  • RegioJet je medzi Bratislavou a Košicami vypredaný
  • Vlaky ZSSK sú obsadené približne na 50 percent
  • Najviac sú obsadené štátne IC vlaky, niektoré až na 98 percent
  • Vodičom sa cesta z Bratislavy do Košíc vďaka novým diaľniciam oproti vlaňajšku skráti približne o 27 minút

„Záujem o cestovanie vlakmi ZSSK pred vianočnými sviatkami postupne narastá. Tento rok ZSSK očakáva, že nápor na cestovanie bude rozložený do viacerých dní – Štedrý deň pripadá na štvrtok,“ povedala Jana Morháčová, hovorkyňa ZSSK. V pondelok popoludní bola väčšina vlakov štátneho dopravcu obsadená približne na 50 percent, niektoré dokonca menej. Najväčší záujem je o IC vlaky v stredu 23. decembra. Niektoré z nich boli obsadené už na 98 percent. ZSSK sa v prípade potreby chystá zvyšovať kapacitu IC vlakov.

Štátny dopravca na základe skúseností z minulých rokov pre vysoký záujem pridáva spojenia. Pred Vianocami sa záujem o cestovanie viac ako zdvojnásobí. „ZSSK pridáva celkovo 49 posilových vlakov a približne 250 vozňov k vlakom kategórií InterCity, rýchliky, regionálne rýchliky, regionálne expresy a osobné vlaky,“ hovorí Morháčová. Najviac posilových vlakov vypraví v nedeľu 20. decembra. Pôjde o 14 vlakov. Dopravca svojim cestujúcim odporúča, aby si cestovné lístky a miestenky zabezpečili čo najskôr.

RegioJet posilní medzinárodné spojenie medzi Košicami a Prahou, kde od štvrtka nasadí lôžkové a ležadlové vozne. Spoločnosť sa pripravuje aj na prípadné posilnenie kapacity vlakov medzi Bratislavou a Košicami. Cestujúcim odporúča sledovať rezervačný systém.

Plnia sa aj autobusy. „Vnímame zvýšený záujem o cestovanie našimi spojmi, najviac v termínoch 18. 12. a 23. 12. z Bratislavy. Cestujúcim odporúčame so zakúpením cestovného lístka smerom na východ viac nečakať. Cestovné lístky sa ešte dajú zakúpiť v predpredaji v agentúrach a na autobusových staniciach, ale, samozrejme, aj online na webovej stránke,“ hovorí Elena Belicová zo spoločnosti Eurobus. Východoslovenský autobusový dopravca sa posilňovať spoje nechystá.

Cestovanie smerom z východu na západ bude rozložené na viac dní. Časť obyvateľov sa pravdepodobne vydá na cestu už 27. decembra, iní až 3. januára. Cestovné lístky na tieto termíny zatiaľ vypredané nie sú.

Najviac ľudí sa vydá z hlavného mesta vlastným autom. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v tomto roku otvorila už vyše 45 kilometrov nových diaľnic a rýchlostných ciest. Vo štvrtok k nim pribudne ešte 11,2-kilometrový úsek D1 Fričovce – Svinia. Jazda z Bratislavy cez Žilinu až do Prešova, prípadne Košíc, bude kratšia približne o 27 minút.

Vodiči, ktorí si radšej zvolia južnú trasu cez Zvolen, Lučenec a Rožňavu, ušetria na ceste 6 minút vďaka novému úseku rýchlostnej cesty R2 Pstruša – Kriváň, ktorý obchádza Detvu. Ušetrený čas môže byť v čase dopravných špičiek ešte výraznejší, pretože v tomto roku otvorené úseky obchádzajú niekoľko miest. Martin, Levoča alebo Detva zažívali v čase Vianoc zvýšený nápor áut, čo ešte viac spomaľovalo premávku.

Situáciu za volantom by nemalo skomplikovať ani počasie. Vodiči, ktorí plánujú ísť cez Banskú Bystricu a následne cez horské priechody Donovaly alebo Čertovica, by podľa aktuálnej predpovede počasia nemali byť vystavení zhoršeným poveternostným podmienkam. Cestovať na východ krajiny je možné aj cez Maďarsko, kde treba počítať so zakúpením elektronickej diaľničnej známky. Cestovanie autom podporujú aj lacné palivá. Kým na prelome rokov 2014 a 2015 stál liter nafty priemerne 1,2 eura, dnes stojí približne len 1,06 eura a po zlacňovaní z posledných dní možno nájsť aj pumpy s cenou pod 1 euro za liter. Vodiči na jednej ceste z Bratislavy do Košíc tak môžu pri priemernej spotrebe 6 l/100 km nafty ušetriť oproti vlaňajšku štyri eurá.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #doprava #D1