Ukrajina sa dohodla s Poľskom na miliardovej úverovej linke

Ukrajina sa dohodla s Poľskom na úverovej linke v objeme 1 mld. eur. Úverová linka je súčasťou dohody, ktorej cieľom je podporiť obchodné vzťahy medzi oboma krajinami. Oznámil to v utorok ukrajinský prezident Petro Porošenko.

15.12.2015 19:47
debata (27)

„Určite to pomôže obratu zahraničného obchodu medzi Ukrajinou a Poľskom,“ uviedol Porošenko počas návštevy poľského prezidenta Andrzeja Dudu v Kyjeve.

Ukrajina uzavrela podobné zmluvy s Čínou a Švédskom, pričom ide o súčasť jej stratégie zvýšiť devízové rezervy, ktoré boli vyčerpané v snahe podporiť ukrajinskú hrivnu v čase ekonomickej krízy a bojov so separatistami na východe krajiny. Podľa ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka bude zmluva o úverovej linke vo forme swapovej dohody. Zdroj z parlamentu uviedol, že predstavitelia ukrajinskej a poľskej centrálnej banky by mali dohodu podpísať čoskoro.

Medzinárodný menový fond (MMF) v marci Ukrajine poskytol záchranný program v hodnote 17,5 mld. USD. Tretia tranža pomoci vo výške 1,7 mld. USD sa však pre spor v parlamente, týkajúci sa dôležitej daňovej reformy, odložila. Ministerka financií Natalia Jaresková vyzvala zákonodarcov, aby schválili daňové zmeny, keďže ekonomická stabilita Ukrajiny závisí od dodržiavania reforiem, ku ktorým sa zaviazala Medzinárodnému menovému fondu.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ukrajina