Rusko stopne dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu nariadil, aby ruská vláda od 1. januára pozastavila dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou. V rovnaký deň nadobudne účinnosť ukrajinská dohoda o voľnom obchode s Európskou úniou. Moskva už skôr vyjadrila obavy, že dohoda Ukrajiny s EÚ bude mať negatívne dopady na ruskú ekonomiku a pohrozila zavedením obchodných reštrikcií voči Kyjevu.

16.12.2015 21:22
debata (186)

Rozhodnutie Putina je podľa prezidentského výnosu dôsledkom „výnimočných okolností ovplyvňujúcich záujmy a ekonomickú bezpečnosť Ruskej federácie“. Dekrét neupresňuje, na akú dlhú dobu bude dohoda o voľnom obchode s Ukrajinou pozastavená.

Moskva podľa agentúry AFP opakovane upozornila, že obchodná dohoda medzi EÚ a Ukrajinou by mohla viesť k zaplaveniu ruského trhu európskym tovarom, ak by Rusko neprijalo žiadne ochranné opatrenia.

Porošenko: Je to cena za našu slobodu

Ukrajina si je vedomá, aké škody pre ňu bude znamenať ruské rozhodnutie. V Bruseli to vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko s tým, že krajina je pripravená túto cenu zaplatiť „za našu slobodu a európsku voľbou“.

Porošenko v Bruseli rokoval so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a predsedom únijných summitov Donaldom Tuskom deň pred decembrovou schôdzkou šéfov štátov a vlád európskej dvadsaťosmičky. Tusk pred stretnutím zdôraznil, že od januára vstúpi po ročnom odklade do platnosti dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou.

Podľa Porošenka len krátko pred tým aj ruský premiér Dmitrij Medvedev oznámil embargo na dovoz ukrajinských potravín.

O veci na technickej či politickej úrovni počas roku všetky tri strany rokovali viac ako dvadsaťkrát, pripomenul v stredu novinárom Juncker. Poslednou možnosťou je podľa neho technická schôdzka plánovaná na 21. decembra. „Dohoda nadobudne platnosť 1. januára budúceho roka a nemôže byť zmenená priamo ani nepriamo,“ zdôraznil šéf komisie. Hrozby či odvetné opatrenia podľa neho nezodpovedajú duchu doteraz vedených rokovaní.

Podľa Porošenka ale Rusko v týchto rok trvajúcich rokovaniach vôbec kompromis nehľadalo. „Cieľom bolo mať možnosť dohodu vetovať a zastaviť proces postupnej ekonomickej integrácie Ukrajiny do EÚ,“ myslí si ukrajinský prezident.

Protiruské sankcie majú pokračovať

Predseda únijných summitov Donald Tusk v stredu vyhlásil, že európske ekonomické sankcie zostanú zviazané s plným presadením mierových dohôd z Minsku. O ich predĺžení o ďalších šesť mesiacov by mali v piatok rozhodnúť veľvyslanci členských krajín únie. Nadchádzajúci summit EÚ sa nakoniec vecou zaoberať nebude alebo len veľmi okrajovo.

Porošenko v stredu upozornil, že jeho krajina má kvôli energetickej bezpečnosti veľké obavy z plánov na rozšírenie plynovodu Nord Stream po dne Baltského mora. „Môže podkopať ukrajinskú aj európsku energetickú bezpečnosť a solidaritu,“ vyhlásil.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina