Rating krajiny BRICS Brazílie znížila Fitch do špekulatívneho pásma

Brazília prišla o úverový rating v investičnej kategórii u druhej z troch veľkých medzinárodných agentúr.

17.12.2015 08:00
debata (9)

Pozíciu krajiny poškodzuje hospodárska a politická kríza, oznámila v stredu agentúra Fitch. Hlavný rating Brazílie agentúra znížila na BB+, len dva mesiace po jeho zhoršení na najnižšiu úroveň v investičnej kategórii.

Najväčšiu latinskoamerickú ekonomiku trápi hospodárska recesia a politická neistota, čo vedie k zhoršovaniu jej verejných financií. Aj nový rating má u Fitch negatívny výhľad, čo znamená, že hodnotenie sa môže v dohľadnej dobe ďalej zhoršiť.

Do podradnej neinvestičnej kategórie zaradila brazílsky rating už v septembri agentúra Standard & Poor's. V auguste ďalšia veľká svetová agentúra Moody's znížila rating krajiny na najnižšiu úroveň v investičnej kategórii a minulý týždeň pohrozila jeho ďalším zhoršením, uviedla agentúra Reuters.

Fitch zrazila rating do neinvestičnej kategórie deň potom, čo prezidentka Dilma Rousseffová zmiernila rozpočtové ciele pre budúci rok v snahe zachrániť výdavky na sociálne programy. Svojim krokom podkopala pozíciu ministra financií Joaquima Levyho, ktorý svoju reputáciu založil na úsporách. Jeho program ale narazil v parlamente na odpor.

V Brazílii sa vzájomne umocňujú hospodárska a politická kríza, ktorú prehlbuje rozsiahly korupčný škandál. Do neho je zapletená vláda neobľúbenej prezidentky Rousseffovej.

Levy označil zhoršenie ratingu za „vážnu vec“ a obvinil z neho opustenie rozpočtových cieľov, ktoré mali viesť k zníženiu zadlženosti krajiny. Na otázku, či plánuje byť naďalej ministrom, Levy neodpovedal.

Fitch uviedla, že politická kríza obmedzila schopnosť vlády oživiť ekonomiku. Odporcovia Rousseffovej v Kongrese pripravujú jej odvolanie a jej spojenci hrozia kvôli korupčnému škandálu v štátnej ropnej spoločnosti Petrobras odchodom z koalície.

Zaradenie ratingu väčšinou veľkých agentúr do neinvestičnej kategórie núti investorov k hromadným odpredajom brazílskych štátnych dlhopisov. Niektoré skupiny investorov nesmú investovať do aktív hodnotených neinvestičnými ratingami. Firma JPMorgan Securities odhadla, že investori by z toho dôvodu mohli predať brazílske dlhopisy v hodnote až 20 miliárd dolárov.

Brazília získala investičné ratingy pred siedmimi rokmi, keď jej ekonomika ťažila najmä z prudkého rastu cien komodít. Medzi investormi to vyvolalo nádej, že Brazília by sa mohla vymaniť z neustále sa opakujúceho cyklu rastu a prepadu cien komodít.

Kurz brazílskej meny klesol po správe Fitch o dve percentá. Prudko klesli aj ceny brazílskych dlhopisov.

Brazília sa v prvom polroku prepadla do hospodárskej recesie a v treťom štvrťroku ju ešte prehĺbila. Hrubý domáci produkt siedmej najväčšej ekonomiky sveta v PPP klesol medziročne o 4,5 percenta; bol to najhlbší pokles od roku 1996, keď sa tieto dáta začala sledovať podľa súčasnej metodiky.

Úverový rating je základným vodidlom pre investorov. Jeho úroveň odráža schopnosť krajiny splácať dlhy a ovplyvňuje úverové náklady dlžníka.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Brazília #BRICS