Vianočné jedličky podľa gusta aj vrecka

Ešte nikdy nemali Slováci takú bohatú ponuku vianočných stromčekov ako tohto roku. Jedličky, smriečky a borovice ponúkajú desiatky predajcov, veľké obchodné siete aj lesníci.

17.12.2015 15:00
vianočný stromček, deti, Foto: ,
Slováci majú široké možnosti nákupu vianočných stromčekov. Predajcovia ich ponúkajú pred nákupnými centrami, pri cestách, na plantážach alebo cez internet.
debata

Novinkou je kúpa stromčeku rovno na plantáži alebo internetový predaj, keď živý strom vyrúbu v lese až po objednávke spotrebiteľa a do 48 hodín ho doručia zákazníkovi.

Časy sa menia a ponuka i spôsob predaja sa prispôsobujú potrebám a predstavám ľudí, ktorí sú jednak zaneprázdnení, jednak rastie ich ekologické povedomie.

Kúpa stromčekov je čoraz pohodlnejšia. Ľudia si môžu svoj vianočný stromček vybrať v blízkosti veľkých obchodných centier, na predajcov jedličiek narazia na frekventovaných trasách pri cestách domov z práce alebo si môžu vybrať strom – živý či umelý – z bohatej ponuky internetových obchodníkov.

Dilemu živý či umelý stromček rieši každý po svojom. Vo voľbe sa prejavuje životný štýl ľudí, ich preferencie a, pravdaže, príjmy. Najlacnejšia na webe ponúkaná umelá 80-centimetrová jedlička za 23 eur je už napríklad vypredaná. Zato stále si možno kúpiť luxusné vianočné stromčeky s 3D ihličím a so šiškami v cene od 98 až po 169 eur. Každému podľa gusta, ale aj podľa jeho vrecka.

Zákazníci, ktorí sa rozhodli pre umelé stromčeky, si na internetových debatách pochvaľujú, že sú na nerozoznanie od prírodných. Je to podľa nich dobrá investícia, ktorá na niekoľko rokov dopredu vyrieši jednu z vianočných povinností.

Mať stromček z lesa doma a pritom minimálne uškodiť prírode je snom najmä mladých rodín. V ústrety im vychádza jeden z internetových predajcov.

„Stromčeky vyrúbeme až po prijatí objednávky. Sviežosť a trvácnosť zaručujeme tým, že s jedličkami zaobchádzame šetrne. K zákazníkovi ich doručujeme najneskôr do troch dní po prijatí objednávky, doprava je zadarmo,“ vysvetľuje koncepciu predaja zástupca slovensko-dánskej spoločnosti Michal Sklienka. Dodáva, že stromčeky, ktoré si ľudia neobjednajú, rastú na plantáži do ďalších Vianoc a pomáhajú životnému prostrediu tým, že z ovzdušia skonzumuje každá jedlička priemerne 11 kg oxidu uhličitého.

Novým trendom internetového predaja, ktorý je populárny najmä v Prahe a preniká aj do Bratislavy, je strom od detí rodičom. Dospelé deti objednajú a pošlú stromček svojim rodičom ako darček.

Pre rodičov s deťmi je však najväčší zážitok, keď si idú vybrať strom priamo k niektorému z predajcov, alebo ešte lepšie do lesa. Na záhorskej plantáži Lesov SR v Semenolese Šajdíkove Humence si možno napríklad vybrať smrek pichľavý alebo smrek omorikový. Stromčeky predáva aj jeden z prvých súkromných plantážnikov Jozef Gaduš z Levoče. Povedal, že má viac ponúk ako stromčekov.

Bohatá ponuka stlačila ceny. Na internete stojí najčastejšie predávaná čerstvá 175– až 200-centimetrová čerstvá jedľa necelých 38 eur. Obdobný stromček predávajú drobní obchodníci za 49 eur, na rozdiel od internetu si môžete strom osobne prehliadnuť.

Jeden z obchodných reťazcov stlačil cenu prémiových stromčekov k 31 eurám. Veľký škandinávsky predajca nábytku vracia zasa polovicu z ceny stromčeka, keď ho ľudia prinesú aj s bločkom po Novom roku do predajne, kde ho kúpili.

Pri výbere vianočných stromčekov teda platí: dva razy meraj a raz rež. Ak sa rozhodnete pre Nordmannovu – kaukazskú jedľu, vedzte, že bola spravidla dopestovaná v Dánsku, ktoré je najväčším európskym pestovateľom vianočných stromčekov.

Táto jedľa sa vyznačuje trvácnosťou. Smrek obyčajný zo slovenských lesov nemá trvácnosť cudzokrajnej jedle, ale ani jeden vianočný strom nevyžaruje pri štedrovečernom stole takú intenzívnu živcovú vôňu ihličnatého lesa ako smriečok.

Jeden z čitateľov Pravdy si pred rokmi, keď sa mu narodili deti, založil obďaleč rodinného domu malý smrekový les. Teraz so synom a s dcérou osobne vyberajú najkrajší vianočný strom. Kto má kúsok zvyšnej pôdy, môže sa vydať aj touto rozprávkovou vianočnou cestou. Vyžaduje si trochu úsilia, ale stojí za to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný stromček