Sťažnosť Baťovcov ústavný súd odmietol

Ústavný súd (ÚS) SR odmietol sťažnosť vnukov Jána Antonína Baťu, ktorí žiadajú na Slovensku náhradu za znárodnený majetok. Ako informovala hovorkyňa súdu Anna Pančurová, sťažnosť Baťovcov senát na neverejnom zasadnutí odmietol pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí.

18.12.2015 16:53
debata (9)

Na Ústavný súd SR sa Baťovi vnuci obrátili pred vyše rokom potom, čo bratislavský krajský súd zrušil rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I. Okresný súd v apríli 2013 anuloval rozsudok Národného súdu v Prahe, ktorý v neprítomnosti odsúdil Jána Antonína Baťu na 15-ročný trest väzenia a prepadnutia majetku.

Rodina Baťovcov na základe toho požiadala slovenské ministerstvo financií o vysporiadanie za znárodnený majetok. Krajský súd sa prípadom zaoberal potom, čo minister financií Peter Kažimír podal sťažnosť proti rozhodnutiu okresného súdu.

Baťovi dediči sa na ÚS SR obrátili preto, lebo podľa nich bolo porušené ich základné právo na spravodlivý proces a prístup k súdu. Ústavný súd žiadali preto zrušiť rozhodnutie krajského súdu a vrátiť vec na nové prerokovanie. Ich právnik Tomáš Pecina pred vyše rokom pre agentúru SITA uviedol, že sú pripravení obrátiť sa aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasbur

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Baťa