Uber sa v Prahe bráni kontrolám, úradníkom zablokoval karty

Alternatívna taxislužba Uber zablokovala platobné karty kontrolórom pražského magistrátu, čím im sťažuje prácu, napríklad už pri objednávaní taxi. K tomu je totiž karta nevyhnutná. Uviedol to hovorca pražského magistrátu Vít Hofman.

20.12.2015 10:51
debata (12)

Magistrát v minulosti opakovane pokutoval vodiča jazdiaceho pre americkú spoločnosť Uber za to, že prevádzkujú taxislužbu bez taxametra a povinného označenia vozidla ceduľkou taxi. Zástupcovia Uberu v Česku odmietli záležitosť komentovať.

„Oficiálny účet Magistrátu hlavného mesta Prahy je v spoločnosti Uber zablokovaný. Čo sa týka ochoty zamestnancov vykonať jazdu na svoju kartu a účet, bolo aj toto vyskúšané s tým, že už dvaja zamestnanci majú kartu a účet v spoločnosti Uber tiež zablokované,“ uviedol hovorca.

Platobná karta je pritom nevyhnutná pre platbu, ako aj objednávku vozidla, ktorú možno urobiť len prostredníctvom mobilnej aplikácie Uber. Aplikácia totiž pri aktivácii vyžaduje číslo platobnej karty.

Uber v Česku podniká od minulého leta a figuruje podľa svojho vyjadrenia ako prostredník zabezpečujúci záujemcom takzvanú zmluvnú dopravu alebo spolujazdu, nie taxislužbu. To ale vo svojom rozhodnutí spochybnili magistrát aj ministerstvo dopravy, podľa ktorých pre vozidlá Uberu platí podobne ako pre iné vozidlá taxi povinnosť jazdiť s viditeľným označením taxi a úradne schváleným taxametrom.

„Hoci spoločnosť Uber prezentuje dopravu sprostredkovanú touto aplikáciou ako“ spolujazdu ", zverejnené podmienky prevádzkovania tejto dopravy nasvedčujú tomu, že sa jedná o prevádzkovanie klasickej taxislužby – a to tak svojím konceptom, ako aj stanovenými cenami (nástupné sadzba, cena za km jazdy a za dobu čakania), "povedal hovorca ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Podobným spôsobom, teda že vodiči Uberu nie sú taxikári, sa Uber obhajuje aj proti výčitkám, že ceny Uberu prekračujú povolenú sumu 28 korún za kilometer. V prípade služby UberBlack sa nedávno kilometrová cena zvýšila z 23 korún na 27 korún a minútová sadzba za jazdu alebo čakanie vzrástla o dve koruny na šesť korún. Prekročiť stanovenú hodnotu ale môže aj lacnejšia z oboch služieb -UberPop, keď počas prepravnej špičky môže cena prepravy niekoľkonásobne stúpnuť.

Podľa právneho rozboru českého ministerstva dopravy nie je v rozpore so zákonom samotná aplikácia Uber. Pozor by si ale mali dať zmluvní vodiči, ktorí aplikáciu využívajú. Tí musia pravidlá zákona dodržať, pretože objednávky cez mobilnú aplikáciu neumožňujú využiť zákonnú výnimku z označenia a vybavenia vozidla. Okrem 50-tisícovej pokuty hrozí vodičom jazdiacim bez taxametra a bez iných náležitostí pre vozidlá taxi zákaz činnosti na dva roky.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Uber