Slováci očakávajú v budúcom roku vyššie výdavky

Sedem z desiatich Slovákov očakáva, že sa im v roku 2016 zvýšia mesačné výdavky na bežný chod domácností.

22.12.2015 11:45
debata (1)

Skoro dvadsať percent ľudí počíta s výrazným zvýšením mesačných nákladov. Nájdu sa však medzi Slovákmi aj optimisti. Podľa prieskumu Home Creditu osem percent opýtaných totiž naopak očakáva zníženie bežných výdavkov.

Analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub hovorí, že obavy ľudí nie sú úplne na mieste. "Na Slovensku sa v poslednom roku ceny vôbec nezvyšujú. Životné náklady mierne klesajú, zatiaľ čo mzdy rastú. Aj keby na budúci rok ceny mierne rástli, tak mzdy rozhodne budú stúpať rýchlejšie,“ konštatuje Kozub.

Len o niečo viac ako tretina Slovákov ráta s budúcoročným zvýšením platu. Väčšina z nich pritom nemá prehnané očakávania, pretože počítajú s prilepšením o maximálne 40 eur. Podľa Kozuba je ale reálny aj výraznejší rast platov. “V dnešnej dobe výrazne klesá nezamestnanosť. Nikoho neprekvapí, že v niektorých odvetviach už nie je dostatok zamestnancov a dopyt prevyšuje ponuku. To tlačí aj na mzdy, aby rástli. Mimo toho rastie celá ekonomika a firmám sa darí dobre. Preto by mali byť schopné a ochotné pridávať na mzdách,“ tvrdí analytik.

Približne tretina Slovákov na pokrytie všetkých svojich mesačných potrieb aktuálne nepotrebuje žiadne peniaze navyše. Len o niečo viac je takých, ktorí by potrebovali navyše od 100 do 200 eur. Štvrtine respondentov by zase stačilo prilepšenie do 100 eur a ďalšia štvrtina by potrebovala k mesačnému zárobku pridať výraznejšie, teda viac ako 300 eur.

Prieskum v termíne od 27. novembra do 3. decembra 2015 realizovala agentúra STEM/MARK exkluzívne pre Home Credit Slovakia na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 510 respondentov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #výdavky