Rosatom má stále záujem o novú elektráreň v Bohuniciach

Ruská spoločnosť Rosatom má stále záujem o projekt výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

22.12.2015 13:42
debata (28)

Slovensko s ruskou firmou rokovalo o jej prípadnom vstupe do projektu už zhruba pred dvoma rokmi. Aj napriek tomu, že rokovania vtedy stroskotali, zdá sa, že Rosatom sa nechce bohunického projektu vzdať.

"Záujem z ich strany bol jasne deklarovaný,“ povedal v rozhovore pre portál vEnergetike.sk minister hospodárstva Vazil Hudák. Podľa ministra to však má dve roviny. "Jedna rovina je politická otázka. To znamená, že do akej miery v súčasnej dobe v rámci celkovej situácie vzťahov medzi Európou a Ruskom je niečo také možné alebo v záujme Slovenska. Druhá rovina je komerčná. Čiže, čo to znamená z hľadiska financovania, nastavenia akcionárskych práv a tak ďalej,“ dodal Hudák.

Rosatom mal v Jadrovej energetickej spoločnosti Slovensko (JESS), ktorá má na starosti projekt výstavby nového jadrového zdroja v Bohuniciach, nahradiť českú energetickú skupinu ČEZ. Tá stále drží v JESS 49-percentný podiel. Zvyšok akcií vlastní štát prostredníctvom štátnej akciovky – Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS). Rokovania spred zhruba dvoch rokov zrejme skončili neúspechom pre jednu z požiadaviek ruského investora. Išlo o garanciu výkupných cien elektriny vyrobenej v novej jadrovej elektrárni. S touto podmienkou nesúhlasilo Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré je jediným akcionárom vo firme JAVYS.

Slovenský minister sa nedávno stretol so samotným šéfom firmy Rosatom Sergejom Kirijenkom. Hovorili nielen o projekte novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, ale aj o možnej spolupráci pri dostavbe tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. "Potvrdili záujem o dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce, tú však riadi náš partner v Slovenských elektrárňach, taliansky Enel, takže je to skôr na nich, ako chcú zabezpečiť dostavbu mochoveckých blokov,“ doplnil Hudák.

Predstavitelia taktiež rokovali o budúcnosti v otázke dodávok jadrového paliva. "My už spolupracujeme v dodávkach jadrového paliva, kde sme si potvrdili jeho kontinuálne dodávanie. Sú pre Slovensko z tohto pohľadu stabilným partnerom,“ konštatoval Hudák.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #Rosatom