Minister Hudák nie je spokojný s dostavbou Mochoviec

Minister hospodárstva Vazil Hudák nie je spokojný s dostavbou tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO).

23.12.2015 08:55
debata (6)

"Nemôžem byť spokojný, ak vidíme, že termíny, ktoré boli dohodnuté, sa stále posúvajú a stále cítime, že v rámci kontrol, ktoré tam prebiehajú, neustále nachádzame problémy. Samozrejme, že ide o veľmi komplikovanú stavbu a komplexný projekt. Ale aj tak si myslíme, že by sa to dalo riadiť a manažovať lepšie,“ uviedol v rozhovore pre portál vEnergetike.sk minister Hudák, ktorý verí, že príchodom nového akcionára do Slovenských elektrární sa dozor nad výstavbou mochoveckých blokov zlepší.

Minister hospodárstva však zatiaľ verí ostatným deklarovaným termínom dostavby nových jadrových blokov v Mochovciach, teda, že tretí blok bude dostavaný koncom roka 2016 a štvrtý o rok neskôr. "Na rokovaniach dostávame ubezpečenia, že tieto termíny sú reálne a platia. Vychádzam teda z toho, čo nám hovorí väčšinový akcionár Slovenských elektrární, ktorý má priamu zodpovednosť a prístup ku všetkým informáciám. Takže pre nás tieto termíny platia,“ dodal Hudák. Zatiaľ by sa podľa neho nemal ani zvyšovať rozpočet na dostavbu Mochoviec, mal by tak zostať na úrovni 4,63 mld. eur.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport, slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #Enel