Ukrajina schválila rozpočet, dane klesnú i stúpnu

Ukrajinský parlament schválil v noci na piatok štátny rozpočet na rok 2016. Ide o kľúčovú podmienku pre zabezpečenie si ďalšej časti finančnej pomoci v rámci záchranného balíka od Medzinárodného menového fondu (MMF) vo výške 17,5 miliardy dolárov, píše agentúra Reuters.

25.12.2015 10:59
debata (67)

Zákonodarcovia pred hlasovaním o rozpočte dali zelenú aj sérii legislatívnych zmien vrátane úpravy daňového zákona, zníženia dane pre zamestnávateľov a zjednotenia daňovej sadzby pre osobný príjem. Poslanci zároveň zvýšili spotrebnú daň na tabakové výrobky, alkohol a palivo so zámerom vyvážiť rozpočet.

Hospodárenie Ukrajiny bude deficitné vo výške 3,7 percenta HDP. Rozpočet však ráta s rastom o dve percentá, spotrebiteľské ceny majú počas roka 2016 stúpnuť o 12 percent. Rozpočet počíta s kurzom 24,1 hrivny za jeden dolár a s priemernou cenou plynu nakupovaného v zahraničí 225 dolárov.

Životné minimum sa zvýši od 1. mája 2016 na 1399 hrivien (podľa súčasného kurzu približne 55,8 eura) a v decembri na 1496 hrivien (59,60 eura). Minimálna mzda stúpne v máji na 1450 hrivien (57,8 eura) a v decembri na 1550 hrivien (61,8 eura). Je to rast o 12,5 percenta, o toľko by sa mali zdvihnúť aj dôchodky.

Niektorí poslanci namietali, že navrhované zmeny nespravodlivo zvýšia náklady pre Ukrajincov, z ktorých mnohí živoria v dôsledku nefungujúcej ekonomiky štátu nachádzajúceho sa na pokraji bankrotu.

Za rozpočet hlasovalo 263 poslancov v 450-člennom zákonodarnom zbore. „Chápem, že tento rozpočet nie je ideálny. Ale je nutné ho odsúhlasiť,“ vyzval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk poslancov krátko pred hlasovaním, ktoré sa uskutočnilo zhruba v 3:00 SEČ.

MMF predtým vyhlásil, že schválenie rozpočtu je pre záchranný program nevyhnutné. Bezprostredne však nebolo známe, či schválený dokument spĺňa všetky požiadavky MMF.

„Experti MMF teraz budú analyzovať, či rozpočet spĺňa kritériá programu fondu,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo financií. Rozpočet má plánovaný deficit vo výške 3,7 percenta HDP, čo je v súlade s požiadavkami MMF, dodalo ministerstvo.

Ukrajina tento rok dostala od MMF a iných medzinárodných veriteľov už takmer desať miliárd dolárov na podporu svojho hospodárstva oslabeného separatistickým konfliktom, rokmi zlého vedenia a korupcie.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Ukrajina