Lacná ropa ťažko skúša aj Brazíliu, Rio nemá na zdravotníctvo

Guvernér brazílskeho štátu Rio de Janeiro vyhlásil výnimočný stav pre zdravotnícky sektor. Dôvodom sú vážne finančné problémy, ktorým čelí druhá najsilnejšia brazílska ekonomika.

26.12.2015 08:28
debata (17)

Kliniky, nemocnice i pohotovosti obmedzili služby alebo pozatvárali celé oddelenia, počas vianočných sviatkov posielali chorých domov. Zdravotnícky sektor Ria, kde sa budú v auguste konať olympijské hry, nemá na vybavenie, lieky ani mzdy zamestnancov.

Guvernér Luiz Fernando Peza vyčlenil na zabezpečenie najnaliehavejšej starostlivosti 45 miliónov realov, ale sektor sa nezaobíde bez ďalšej štátnej pomoci. „Je tu veľmi ťažká situácia, možno najťažšia zo všetkých brazílskych štátov. Počítame s pomocou federálnej vlády,“ povedal Peza. Výnimočný stav je vyhlásený na 180 dní a má trvať ešte v júni, pričom v auguste sa začnú olympijské hry.

Brazília prežíva najhlbšiu hospodársku krízu za minulých 25 rokov. Rio de Janeiro produkuje 67 percent brazílskej ropy a 40 percent plynu a je najviac postihnuté prepadom cien na svetových trhoch. Štát už kvôli tomu nejaký čas kráti rozpočet v zdravotníctve, ale aj v školstve. V zdravotníckom sektore dlhuje 1,4 miliardy realov za mzdy a lieky. Aby mohol obnoviť prevádzku v zatvorených klinikách a na nemocničných oddeleniach, potrebuje veľmi rýchlo 350 miliónov realov.

Agentúra Reuters píše, že situácia je o to zložitejšia, že v Brazílii prudko pribúda prípadov nákazy vírusom zika, ktorý prenášajú komáre. Prvý prípad bol zaznamenaný v máji a teraz sa odhaduje, že bolo infikovaných až 1,3 milióna ľudí. Symptómy síce nie sú vážne – je to horúčka, vyrážka, bolesť hlavy a kĺbov, ale zdravotníci začínajú mať podozrenie, že vírus môže poškodiť plod, ak sa ním nakazí tehotná žena. Mimoriadne totiž pribudlo prípadov vrodenej vývojovej chyby mikrocefália. Kým vlani sa s týmto postihnutím v Brazílii narodilo 150 detí, tento rok ich bolo 2700. Ide o vážne postihnutie, pri ktorom sa u plodu predčasne ukončí vývoj mozgu a hlavy. Rodrigo Stabel z výskumného ústavu Fiocruz v Riu de Janeiro povedal, že Brazília, v ktorej sa každý rok narodí 200 000 až 300 000 detí, je na pokraji epidémie. „Ide o vírus, o ktorom veľa nevieme, pripravujeme sa na neznáme,“ povedal.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Rio de Janeiro