Smog dusí nielen Čínu, ale aj európske mestá

Smog netrápi len Peking, ktorý už dvakrát musel vyhlásiť najvyšší stupeň poplachu. Opatrenia robia aj Rím či Miláno.

26.12.2015 09:11
debata

Pre nadmerné znečistenie ovzdušia rímska radnica vyhlásila na pondelok a utorok zákaz vjazdu súkromných motorových vozidiel do centra metropoly. Zároveň znížila cenu celodenného lístka na mestskú hromadnú dopravu. Od pondelka do stredy bude podobné opatrenia platiť aj v severotalianskom Miláne, informovala agentúra ANSA.

Komisár talianskej metropoly Francesco Paolo Tronca rozhodol, že v pondelok a v utorok po vianočných sviatkoch nebudú môcť do centrálnej časti mesta jazdiť autá od 10:00 do 16:00 SEČ. Výnimku dostanú iba automobily šetrné k životnému prostrediu. Aby radnica nalákala obyvateľov Ríma do prostriedkov hromadnej dopravy, ponúkla celodenný lístok za cenu bežného jednorazového cestovného lístka, teda za 1,50 eura.

Podobné opatrenia ohlásila správa severotalianskeho Milána. Autá nebudú do centra mesta môcť budúci týždeň od pondelka do stredy medzi 10:00 a 16:00 SEČ.

V Taliansku teraz panuje slnečné počasie bez vetra a bez dažďa. V štyroch najväčších talianskych mestách – Ríme, Miláne, Neapole a Turíne – už bolo limitné množstvo 50 mikrogramov polietavého prachu na meter kubický prekročené tento rok viackrát ako v povolených 35 dňoch.

Peking vyzval ľudí zostať doma

Hustý smog v piatok znížil viditeľnosť v Pekingu tak, že medzinárodné letisko v čínskej metropole muselo zrušiť či odložiť stovky letov. Úrady vyzvali, aby deti a seniori nevychádzali kvôli extrémnemu znečisteniu ovzdušia zo svojich domovov.

Úrady v Pekingu zvýšili stupeň ohrozenia na druhú najvyššiu hodnotu. Hustota nebezpečných malých prachových častíc, ktoré ľahko prenikajú do pľúc, dosahovala v piatok ráno na centrálnom námestí Tchien-an-men 647 mikrogramov na meter kubický. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pritom táto hodnota nemá počas 24 hodín prekročiť 25 mikrogramov na meter kubický.

Peking tento rok už dvakrát vyhlásil niekoľkodňové najvyšší stupeň ohrozenia kvôli smogovej kríze. Znamenalo to uzavretie škôl, dopravné obmedzenia a zastavenie činnosti mnohých tovární a stavieb. Posledné takéto opatrenie skončilo v utorok.

Problémy so znečisteným ovzduším má teraz asi 50 ďalších miest na severe a východe Číny, z ktorých v niektorých platí najvyšší stupeň poplachu. Podľa meteorológov by sa situácia mala začať v sobotu zlepšovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #Miláno #smog #Peking