Roľníkov trápili ceny viac než sucho a teplo

Aj napriek suchému a teplému letu nezaznamenala rastlinná výroba negatívne vplyvy počasia na úrodu hustosiatych obilnín a repky. Rastlinnej výrobe sa v tomto roku darilo lepšie ako živočíšnej.

27.12.2015 14:51
debata (2)

Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

V niektorých regiónoch rastlinná produkcia zaznamenala nižšiu kvalitu obilnín, ale celkovo boli podľa SPPK dosiahnuté výborné výsledky. Negatívny vplyv sucha sa prejavil na jesenných plodinách, najmä na slnečnici, kukurici na zrno, kukurici na siláže, sóji, okopaninách, ale aj na krmovinách, zelenine a chmeli.

"Hlavným problémom rastlinnej výroby sú nízke nákupné ceny alebo vysoká byrokracia. Je potrebné, aby sa rastlinná výroba diverzifikovala na špecializovanú rastlinnú výrobu. Cenové nástroje sa medziročne výrazne nezmenili, mierne zmeny boli zaznamenané len smerom dole a negatívne ovplyvňujúce speňažovanie rastlinnej produkcie. Trh s obilím sa výrazne nehýbal a ani teraz sa výrazne nehýbe“, zhodnotil celkový výsledok produkcie letných obilnín predseda SPPK Milan Semančík.

Podľa SPPK sa treba viac zamerať na rozvoj špeciálnej rastlinnej výroby, aby sa na Slovensku vo veľkom nepestovali len obilniny, kukurica či repka. "Potrebujeme diverzifikovať rastlinnú výrobu ako takú a zamerať sa viac aj na rozvoj pestovania koreňovej zeleniny, paradajok, papriky. Treba zakladať aj odbytové združenia,“ komentovala Holéciová. Prioritou v rastlinnej výrobe by preto aj na budúci rok mala byť špecializovaná rastlinná výroba spolu si živočíšnou výrobou, rovnako by malo byť prioritou modernizovanie závlahových sústav.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo