Železnice SR očakávajú zisk

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) očakávajú v tomto roku dosiahnutie pozitívneho výsledku hospodárenia, konkrétny údaj však nezverejnili. Na základe podnikateľského plánu a zmluvy o prevádzkovaní železničnej infraštruktúry na tento rok plánovali vyrovnané hospodárenie.

27.12.2015 19:54
debata

Generálny riaditeľ ŽSR Dušan Šefčík potvrdil, že spoločnosť v tomto roku dodržala naplánovaný rozpočet.

„ŽSR aj v tomto roku dosiahnu strategickú ambíciu udržať vyrovnané hospodárenie a predpokladáme kladný celkový hospodársky výsledok. Môžem konštatovať, že ŽSR sú finančne stabilná firma, ktorá je schopná pravidelne hradiť svoje záväzky, či už voči dodávateľom, tak aj zamestnancom,“ informoval Šefčík. V tomto roku boli podľa neho prijaté viaceré zásadné zmeny a postupy v nakladaní s financiami, v systéme obstarávania a prostredníctvom moderných softvérov prácu urýchlili a hlavne sprehľadnili. Ako uviedol, výrazne sa zvýšila aj zodpovednosť v plánovaní, financovaní a rozhodovaní.

„Hospodárenie ŽSR v tomto roku má pozitívny vývoj. Ovplyvňujú ho hlavne vyššie výnosy spôsobené nárastom dopravných výkonov, najmä Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v osobnej doprave a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. v nákladnej doprave,“ uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Nárast dopravných výkonov sa podľa nej premietol do vyššieho plnenia výnosov z hlavnej činnosti a zároveň aj do vyšších výnosov z predaja trakčnej elektriny. „Tržby od dopravcov za dopravné výkony očakávame vo výške 79 mil. eur, čo je vyššie o 6,35 % oproti plánu roka 2015,“ dodala Pavliková.

Generálny riaditeľ ŽSR ubezpečil, že veľkú pozornosť venujú rekonštrukciám železničných priecestí a v záujme bezpečnosti aj zvyšovaniu stupňa ich zabezpečenia. Verí, že hlavne cestujúci kladne hodnotia zavádzanie systému štandardov v 57 železničných staniciach, ktoré od budúceho roku rozšíria o ďalších osemnásť. „V tejto súvislosti možno pozitívne hodnotiť postupné zreálňovanie posilňovania staníc zamestnancami, ako aj zavedenie systému rýchlych zásahových čiat v oblasti údržby budov, a to nielen z pohľadu aktuálne dosiahnutých zlepšení, ale aj budúcnosti,“ dodal Šefčík.

Železnice Slovenskej republiky vznikli 1. januára 1993 a v Obchodnom registri SR sú zapísané od 31. decembra 1993 ako nástupca štátneho podniku. Na základe transformácie a reštrukturalizácie sa od 1. januára 2002 od ŽSR oddelila osobná a nákladná doprava. Podnik má základné imanie 800,17 mil. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Železnice Slovenskej republiky